Ресторантите ще отворят отново на 1 март, а нощните заведения

...
Ресторантите ще отворят отново на 1 март, а нощните заведения
Коментари Харесай

Ресторантьорите се разделиха на две за отварянето

Ресторантите ще отворят още веднъж на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно - според от епидемиологичната конюнктура. За това се договориха здравният министър Костадин Ангелов и зам.-председателите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Златко Златанов, Бранимир Миланов и Атанас Димитров. Срещата стана в ранния следобяд през днешния ден, откакто кабинетът на изключително съвещание реши да удължи изключителната епидемиологична конюнктура до 30 април. Премиерът разпореди на здравния министър да изготви заповед, в която да бъдат написани периодите за поетапното разхлабване на ограниченията и да разиска с ресторантьорите два разновидността за отваряне - на 4 февруари, при висок риск от наново затваряне или на 1 март. При първия варинт Борисов пое ангажимент да изиска от Брюксел потвърждаване за удължение на помощите за този бизнес и през февруари.

Представителите на БХРА са подчертали, че нямат условия по отношение на това по кое време се отварят или затварят заведенията, защото отговорността за здравето на българите се носи от здравното министерство. Но в това време са били безапелационни, че са нужни ясни правила за това по какъв начин и при какви условия това се случва, както и за ефикасни и в точния момент изплащани обезщетения за бизнесите, чиято работа е лимитирана или спряна.

" Постигната е сделка заведенията да проработят още веднъж на 1 март, а за интервала до тогава да получат обещаните компенсации ", изясни Златко Златанов. 

По думите на съпредседателя на БХРА Атанас Димитров предлагането заведенията да отворят едвам през март се дължи на обезщетенията, които бизнеса би трябвало да получи за февруари. " Ако се отворят заведенията през февруари, няма да могат да бъдат изплатени средства на сътрудниците ", разясни Димитров.

Той настоя помощите за затворените заведения поради ковид да се изплащат в границите на календарния месец, за който е кандидатствано.  " Държавата да компенсира тези хора на работната заплата, на която са социалноосигурени в оптимален размер, плюс 30 на 100 от оборота на заведението. Те самобитно начисляват сметки за ток, все едно, че сме в пиков бизнес. Общините би трябвало да си редуцират такса боклук, таксата за битови боклуци. Плащаме такса за постройка, която страната ни попречва да употребяваме в името на здравето ", сподели още Атанас Димитров. 

От своя страна министър Ангелов е заречен подпомагане за следващи срещи с премиера Бойко Борисов, обществения министър Деница Сачева и финансовия Кирил Ананиев, на която да бъдат разисквани икономическите претенции на бранша – нарастване на обезщетенията за личния състав през февруари на 100% от осигурителния приход, 30 на 100 обезщетение от оборота за притежателите на заведения, навременно погашение на помощите в границите на календарния месец, за който се кандидатства, облекчени условия за кандидатстване и погашение на помощите, основаване на гореща линия за връзка с бизнеса, отговор на заложените въпроси от сектора в период на 3 работни дни, удължение на периода за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20 на 100 от оборота на засегнатия бизнес до 15.02.2021 г. 

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, които не са взели участие в днешните договаряния обаче заявиха, че не са съгласни с тази договореност и излизат на митинг. Те показаха недоволството си в позиция във Фейсбук страницата на Сдружение на Заведенията в България, в която се показва, че не са участвали на срещата. Двете асоциации категорично упорстват заведенията да отворят порти за гости на 1 февруари. И прибавят, че митингът за 27 януари остава. 

" Нашите претенции по тематиката са ясни и безапелационни и са оповестени неведнъж и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 година На среща с министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския отрасъл от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на заведенията за хранене на 1 март с потенциал от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 година, за което те би трябвало да понесат своята отговорност, минимум пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА в никакъв случай не е заявявала своята поддръжка за митинга на сектора. Нашите сдружения изрично декларират, че не са съгласни с тези дати и желанието ни да протестираме и да желаеме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да поддържат митинга ни в 12 часа на следващия ден (27 януари) пред Министерски съвет ", се показва още в позицията на БАЗ и СЗБ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР