Ресторантите са места за обществено хранене. Това ги прави високорискови

Ресторантите са места за обществено хранене. Това ги прави високорискови ...

4 начина да се предпазите от зарази в заведение.


Ресторантите са места за обществено хранене. Това ги прави високорискови от гледна точка на разпространението на зарази и инфекции от всякакъв тип, защото се ползват от много хора.

В заведенията за хранене почти всички повърхности са споделени и се ползват от клиентите и персонала. Ето защо по тях остават много микроорганизми, които могат да ни разболеят, особено когато след докосването им посягаме към устата си, за да се нахраним, а може и да докоснем храната си.

Как да избегнете заразяване, когато се храните в ресторант? Ето няколко лесни начина да се предпазите.

Не допускайте приборите ви да докосват масата

Не разчитайте, че персоналът се е погрижил за върховното поддържане на хигиена на масите за хранене. Дори те да са избърсани преди да седнете, това не означава, че са дезинфекцирани. Ето защо не трябва да допускате приборите, с които ще се храните, да докосват повърхността на масата. Ако изпуснете някои от тях, поискайте нови чисти прибори.

Мийте ръцете след преглеждане на менюто

Менюто е едно от най-мръсните неща в ресторантите и заведенията. То се почиства най-рядко от персонала и се докосва по стотици пъти на ден от много хора, поставя се на замърсени повърхности. То е най-големият носител на зарази в цялото заведение, може би дори повече от тоалетната.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg