Ресторанти и кафенета трескаво се готвят да посрещат клиенти след

...
Ресторанти и кафенета трескаво се готвят да посрещат клиенти след
Коментари Харесай

Заведенията редят маси и дезинфекцират трескаво

Ресторанти и кафенета трескаво се готвят да посрещат клиенти след Гергьовден. Според заповедта на здравния министър те ще могат да работят с маси навън, да има отдалеченост сред масите, сервитьорите да са с маски, да се дезинфекцира след всяка група клиенти и още доста условия. РЗИ и БАБХ ще би трябвало да наблюдават за спазването на условията.

Из цяла София през днешния ден кипи пролетно разчистване на външните пространства, летните градини и тераси. Част от заведенията в пешеходната част на столичния бул. „ Витоша” към този момент са пригодили пространствата си по новите условия.

Много от притежателите обаче се оплакват от новите условия на работа. Най-голямото им неодобрение е против условието за разстояние не по-малко от 2,5 метра сред обособените маси. Причината – това доста ще понижи потенциалът им, а от там ще докара и до огромни загуби.

Освен в столицата, подготовката на заведенията тече из цялата страна. В Русе да вземем за пример се чака да проработят към 70% от местата за хранене и пиянство в крайдунавския град. В Пловдив първи ще отворят кафенетата, заведенията за хранене ще се приготвят по-дълго.

В Сандански и Банско също заведенията се готвят да отворят, съобщи БНР. Извършва се сериозна стерилизация на санитарните елементи, пространствата за подготвяне на храна, мокрите питейни заведения, маси, столове, даже и сенниците. Повечето от притежателите признават, че потеглят към отварянето на заведенията внимателно, на патерици. Не толкоз поради рестриктивните мерки и спазването на ограниченията, колкото поради неналичието на туристи. Разчитат локалните поданици да преодолеят страха от болестта и да размразят потребността от обществени контакти.

Жителите на община Сандански се радват най-вече на отварянето на плувните басейни - поради децата и в името на спорта. Местната власт обаче не е безапелационна, че ще остави в действие заповедта за отпадането на наемите и таксите на зеведенията, признава кметът Атанас Стоянов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР