Реставрираната и ремонтирана глава на един от войниците на Паметника

...
Реставрираната и ремонтирана глава на един от войниците на Паметника
Коментари Харесай

Монтираха главата на един от войниците на Паметника на Незнайния войн в Хасково


Реставрираната и ремонтирана глава на един от бойците на Паметника на Незнайния войник в Хасково бе инсталирана на мраморната скулптура. Главата бе отчупена в края на октомври. По-късно полицията откри 11-годишното момче, предизвикало вандалския акт, а против родителите му бе формирана полицейска кореспонденция.

Снимка: Мария Георгиева


Ремонтът на фигурата на пехотинеца от паметника бе осъществена от статуя Петър Александров и реставратора Мико Чанов. При рухването на главата, част от шапката на боеца е била отчупена и се е наложило да бъде реставрирана.

Реставрацията и монтажа на главата костват 1500 лв. на общинския бюджет.

Снимка: Мария Георгиева


Самата глава, която през днешния ден бе инсталирана още веднъж, е имитация на истинската от 1927 година Преди 15 години, когато на паметника е правена цялостна реституция, е открито, че лицето на пехотинеца е развалено от киселинен дъжд и се е наложило, то да бъде възобновено още веднъж. Репликата е направена от същия италиански мрамор, който е употребяват при построяването на паметника, заяви статуя Петър Александров.

Тъй като част от фигурите са компрометирани от атмосферните условия, следващата година следва цялостна реституция на паметника.

Снимка: Мария Георгиева


Паметникът в Хасково е първият в страната на незнайния боец. Издигнат е в респект на починалите български бойци в Руско-турската, Сръбско- българска, Балканска и Първа международна войни. Състои се от четири фигури, символизиращи и командния състав на армията и централна фигура, която е на боец на пост, вперил поглед в Македония.

За откриването му през 1927 година в града идва Цар Борис III.

Снимка: Мария Георгиева


Автори на монумента са статуя Тома Делирадев и каменоделецът Иван Атанасов. В основата му е вградена капсула на времето, с обръщение към бъдещото потомство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР