Реставраторите, изследващи парижката катедрала "Нотр Дам" след пожара, успяха да

...
Реставраторите, изследващи парижката катедрала "Нотр Дам" след пожара, успяха да
Коментари Харесай

Откриха петела с мощите на светци от изгорялата кула на Нотр Дам

Реставраторите, изследващи парижката катедрала "Нотр Дам " след пожара, съумяха да намерят металната фигура на петел, която украсяваше изгорялата кула стрела и се смяташе за унищожена от огъня, заяви Агенция Франс Прес.

В петела се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев - настойници на Париж, както и късче от Трънения венец. Има поверие, че реликвите на върха на кулата стрела да пазят града от беди. Тъй като металната фигура е подсилена, още не е тествано дали реликвите са невредими.

Галският петел е един от знаците на Франция.

Кулата стрела е била унищожена и през Френската гражданска война. Тя е възобновена по време на огромната реституция на катедралата във втората половина на 19-и век.

Много от светините в "Парижката Света Богородица " бяха избавени. Тръненият венец, туниката на Свети Луи, парче от кръста на Христос и гвоздей, с който е бил прикрепен за него, реликварии и картини бяха изнесени с човешка верига от пожарникари, служители на реда и чиновници на кметството.

Ценностите от съкровищницата в катедралата също са избавени.

Монументалната "Пиета " на статуя Никола Кусту, стояща зад олтара, също оцеля.

Трите огромни кръгли витража от 13-и век са избавени. Двата по-големи - северният и южният, са с диаметър 13 м.

Големият орган оцеля, само че положението му ще стане ясно, когато изсъхне.

Триметровите скулптури на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата - 16 на брой, предходната седмица бяха преместени за реституция и оцеляха.

Обикновени вярващи и магнати към този момент са дарили близо 1 милиард $ за възобновяване на "Нотр Дам ".

Специалният делегат на френския президент Еманюел Макрон по въпросите на културното завещание Стефан Берн съобщи пред радио "Франс енфо ", че досега са събрани 880 милиона евро (995 милиона долара). Сред донорите са компанията "Епъл " и магнати, притежаващи "Л'Ореал ", "Шанел " и "Диор ", както и хора от целия свят.

Строителни екипи са докарали тази заран огромен кран и проведоха доставки на дървени греди до катедралата.

Френският президент ускори натиска за по-бързо възобновяване на храма, като сложи петгодишен период за възобновяване на емблематичната постройка от 12-и век, отбелязва АП. За през днешния ден той е свикал особено съвещание на държавното управление, отдадено на злополуката.

Властите считат, че пожарът се дължи на случайност, напомня АП.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР