Рестартирането на АЕЦ Белене“ получава сериозна подкрепа в Народното събрание.

...
Рестартирането на АЕЦ Белене“ получава сериозна подкрепа в Народното събрание.
Коментари Харесай

Рестартирането на АЕЦ „Белене“ получава сериозна подкрепа в парламента


Рестартирането на АЕЦ „ Белене “ получава сериозна поддръжка в Народното събрание. За развиването на нуклеарна енергетика с реализирането на този план се оповестиха от всички парламентарни групи, като се изключи Движение за права и свободи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предстои да бъдат подложени на гласоподаване две оферти. ГЕРБ оферират предприемането на дейности за намиране на стратегически вложител, а от Българска социалистическа партия упорстват отпадане на мораториума, натрапен с решение на Народното събрание от месец март 2012 година

„ Следващите 20 години ще се случи сериозна крачка – извеждането от произвеждане на моторите с вътрешно горене. Това ще се случи и в доста страни към този момент се приказва за него. Елементарни планове демонстрират, че за 500 000 автомобила със междинен годишен пробег, с цел да се движат изобщо, е нужен един 1000-мегаватов блок. Помислете си какво ще стане, когато минем на електрически автомобили “, аргументира нуждата от реализирането на плана Иван Генов от Българска социалистическа партия.

В хода на дебатите ръководителят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов изведе на напред във времето потребността от инспекция на пазарния интерес към реализирането на АЕЦ „ Белене “. „ Вариантът, който сме предложили, е добър метод “, счита Кирилов.

„ Да не се анулира решението на Народното събрание от март месец 2012 година е двуличие “, акцентира Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия, който счита, че с предлагането си ГЕРБ „ връзва ръцете “ на енергийния министър в преговорния развой. Колегата му Красимир Янков прикани изпълнителната власт да стартира работа по реализацията на плана, което е икономическо преференциални за страната ни.

От „ Обединени патриоти “ също поддържаха развиването на нуклеарната енергетика посредством реализирането на АЕЦ „ Белене “ на пазарен принцип, само че приканиха за гаранции, че потребителите няма да заплащат по-скъп ток. „ Задачата ни през днешния ден е да покажем, че мислим за бъдещето и сме единни в това отношение. Даваме сигурност на бъдещите вложители, че Народното събрание поддържа построяването на плана. От това по-голяма гаранция надали може да се даде “, безапелационен бе Искрен Веселинов.

Предложението на ГЕРБ получи поддръжка и от ПГ на „ Воля “. Лидерът на партията Веселин Марешки дефинира плана за АЕЦ „ Белене “ като „ надграждащ и потребен за българския народ “ и удостовери, че ще получи поддръжката на групата в пленарна зала.

„ Премиерът го няма. За мен този спор е заблуждение на Народното събрание. Няма политическа воля “, сподели от парламентарната естрада Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. Според него в хода на дебата не е било изяснено и каква е нуждата на страната ни от нови мощности. „ Ситуацията е доста тежка, тъй като нямате баланс в енергетика “, обърна се той към ръководещите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР