Рестарт на трансплантациите у нас след пълното им спиране по

...
Рестарт на трансплантациите у нас след пълното им спиране по
Коментари Харесай

Рестарт на трансплантациите у нас

Рестарт на трансплантациите у нас след цялостното им прекъсване по време на пандемия та. Двама пациенти получиха късмет за живот, откакто им бяха присадени сърце и черен дроб. Операциите са осъществени в университетските лечебни заведения „ Св. Екатерина " и „ Лозенец ".

Не втори, а трети късмет за живот получи 49-годишният пациент в болница „ Света Екатерина ”, откакто преди два дни получава позвъняване, че е открит донор. Мъжът няколко пъти е бил на прага на гибелта, признава проф. Димитър Петков, който персонално прави сърдечната трансплантация.

„ Два пъти идва за донорска обстановка, само че имаше противоречие ”, изясни проф. Димитър Петков, зам.-директор по лечебната активност, болница „ Св. Екатерина ”.

„ Преди година и половина му поставихме изкуствено сърце.  Това е в миг, в който пациентът не може повече да чака, няма донорска обстановка и тогава се поставя такова устройство ”.

Достъпът до него към момента е стеснен, само че все пак намира метод също да благодари. А в случай че всичко тече по проект, както е сега, скоро мъжът още веднъж ще може да прегърне околните си, само че този път – подготвен да стартира живота си още веднъж, освен това изцяло пълноценно.

„ Ние ги ресоциализираме 90% от случаите. Така че осъществяването на сърдечна трансплантация им дава късмет да се върнат към живота. Дори имаме едно младо момче, на 18 години, той има в този момент малко дете и продължава нататък ”, споделя проф. Димитър Петков.

У нас сполучливо се ползва и слагането на по този начин нареченото изкуствено сърце, което може да даде на пациента в допълнение време, до момента в който чака донор.

„ Благодарение на Държавата и Министерство на здравеопазването се отпускат платени 10 случая на 10 сърца. Струват по 130 000 лв.. И до момента имаме 5-такива случая по време на изключителното състояние. Имаме 13 такива за година, а страната им ги заплаща ”, изясни проф. Петков.

В момента 36 българи чакат за сърдечна трансплантация.

Междувременно в болница „ Лозенец ” се възвръща 18-годишно момиче, което получи нов черен дроб от същия донор, като на пациента в „ Света Екатерина ”. Спасител и на двамата е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел.

А в регистъра близо 3000 души категорично са декларирали, че не желаят да стават донори след гибелта си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР