"Респираторните инфекции могат да се предават чрез капчици с различна

...
"Респираторните инфекции могат да се предават чрез капчици с различна
Коментари Харесай

СЗО с нови, много важни разкрития за предаването на COVID-19

"Респираторните инфекции могат да се предават посредством капчици с друга величина: когато частиците на капката са с диаметър > 5 μm, те се дефинират като респираторни частици, а когато са < 5 μm се дефинират като частици (droplet nuclei).

Според досегашните разкрития, Коронавирус 19 се популяризира сред хората главно посредством респираторните частици и посредством директни контакни пътища. В разбор на 75 465 случая на Коронавирус 19 в Китай, не е докладвано предаване по въздуха. "

Това се споделя в директива на Световната здравна организация с рекомендации за защитни ограничения за болнични чиновници, оповестена на 30 март на уеб страницата на организацията.

Начини на предаване на вируса, причиняващ Коронавирус 19:

Препоръки за защитни ограничения за болнични чиновници

Респираторните инфекции могат да се предават посредством капчици с друга величина: когато частиците на капката са с диаметър > 5 μm, те се дефинират като респираторни частици, а когато са < 5 μm се дефинират като частици (droplet nuclei).

Според досегашните разкрития, Коронавирус 19 се популяризира сред хората главно посредством респираторните частици и посредством директни контакни пътища. В разбор на 75 465 случая на Коронавирус 19 в Китай, не е докладвано предаване по въздуха.

Предаване на капкови частици се реализира, когато човек се намира в непосредствен контакт (на разстояние по-малко от един метър) с някой, който има респираторни признаци (например кашля или киха).

По този метод е изложен на риск в неговата мукоза (в уатата или в носа) или конюнктива (в очите) да попаднат евентуално заразни респираторни частици.

Предаването може да стане също и посредством огнища в непосредствената среда към инфектирания човек. Следователно, предаването на вируса Коронавирус 19 става посредством пряк контакт със инфектиран човек и посредством косвен контакт с повърхностите от обкръжението или предметите, употребявани от инфектирания човек (например стетоскоп или термометър).

Предаването по въздуха е друго от капковото предаване, защото касае съществуването на микроби в най-малките частици, за които се счита, че са с величина < 5 μm в диаметър и могат да останат във въздуха за дълъг интервал от време и да се предадат на други хора през разстояние, по-голямо от 1 метър.

В подтекста на Коронавирус 19 предаването по въздуха може да бъде допустимо при избрани условия и обстановки, при които са осъществявани процедури и поддържащо лекуване, включващи аерозоли, като да вземем за пример ендотрахеална интубация, бронхоскопия, отворена сукция,

извършване на небулизиращо лекуване, ръчно вентилиране преди интубиране, превръщане на пациента в пододяща поза, изключване на пациента от вентилатора, неинвазивно обдишване посредством прилепяне, трахеостомия и кардио-пулмонарна ресусцитация.

Има и някои доказателства, че инфекцията от Коронавирус 19 може да докара до чревна зараза и да бъде налична във фекалиите.

До момента обаче има единствено едно проучване, което е изолирало вируса Коронавирус 19 от единствен фекален спесимен. Не са докладвани случаи на фекално-орално разпространяване на вируса Коронавирус 19 до този миг.

Предположения за съществуване на вируса Коронавирус 19 във въздушни проби

В момента някои научни изявления дават първични доказателства по отношение на опцията вируса Коронавирус 19 да бъде открит във въздуха и по този метод да се направи догатката, че е допустимо предаване по въздуха. Тези първи открития би трябвало да се интерпретират деликатно.

Скорошна обява в New England Journal of Medicine прави оценка на устойчивостта на вируса Коронавирус 19. В това пробно изследване са били генерирани аерозоли и са били сложени в следени лабораторни условия.

Използваната машина (барабан на Голдберг) е високомощна машина, която не подхожда на изискванията, зараждащи при човешкото кашляне.

Също по този начин, откриването на Коронавирус 19 в аерозолните частици до 3 часа не отразява клиничната обстановка, в която се ползват аерозолни процедури, защото това е била пробно провокирана аерозол-генерираща процедура.

Съществуват отчети за условия, при които пациенти с Коронавирус 19 симптоматика са били признати и при които не е била открита РНА на Коронавирус 19 във въздушните проби. СЗО е осведомена с други изследвания, оценяващи наличието на РНА на Коронавирус 19 във въздушни проби,

но които още не са оповестени в представителните журнали. Важно е да се означи, че откриването на РНА в проби от околната среда въз основа на лабораторни проучвания на Полимеразната Верижна Реакция (PCR) не е показателно за настоящ вирус, който може да се предава.

Нужни са по-нататъшни проучвания, с цел да се дефинира дали е допустимо да се открие Коронавирус 19 във въздуха от стаите на инфектирани пациенти, при които не са провеждани аерозолни процедури. Ако се появят такива случаи, е значимо да се знае дали е открит настоящ вирус и каква роля може да играе той в предаването на болестта.

Въз основа на наличните доказателства, в това число последните изявления, упоменати нагоре, СЗО продължава да предлага ограничения против частиците и директния контакт за всички, които се грижат за пациенти с Коронавирус 19.

СЗО продължава да предлага въздушна отбрана при условия и тук-там, където се ползват аерозолни процедури и поддържащо лекуване, съгласно оценката на риска. Тези рекомендации се поддържат от други национални и интернационалните насоки,

включително създадените от Европейската Асоциация по Интензивна Медицина и Асоциацията по Спешна Медицина, както и тези, които сега се ползват в Австралия, Канада и Обединеното Кралство.

В същото време, други страни и организации, в това число Центърът за Контрол на Заразите на Съединени американски щати и Европейският Център за Превенция и Контрол на Заразите, предлагат въздушно предотвратяване във всеки случай, обвързван с грижа за пациент с Коронавирус 19 и считат използването на здравна маска за допустим вид при положение на дефицит на респиратори (N95, FFP2 или FFP3).

Настоящите рекомендации на СЗО натъртват на значимостта от рационална и подобаваща приложимост на всички средства за персонална отбрана, освен маски, които изискват правилно и прецизно държание от страна на здравните служащи, изключително при процедурите за премахване на защитните средства и хигиената на ръцете.

СЗО предлага също образование на личния състав по тези рекомендации, както и съответно набиране и наличност на нужните ЛПС и други консумативи и уреди.

Най-накрая, СЗО продължава да упорства за крайната нужда от честата хигиена на ръцете, от спазването на респираторната нравственос и почистването и дезинфекцията на средата, както и значимостта на физическата отдалеченост и избягването на близки, незащитени контакти с хора с тресчица и респираторни признаци.

СЗО деликатно следи за нови открития по този сериозен проблем и ще актуализира този теоретичен бюлетин при приемане на нова информация.

Оригиналният текст на информацията можете да прочетете в уеб страницата на СЗО ТУК !
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР