Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за

...
Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за
Коментари Харесай

ЕП изслушива кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария

Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва през днешния ден новите претенденти за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария, след което ще гласоподават дали те да станат част от комисията „ Фон дер Лайен “, съобщи БНР.
Унгарският претендент Оливер Вархей, който ще дава отговор за сектор „ Съседство и разширение ", съобщи, че в случай че бъде определен на поста, ще упорства да стартират договаряния със Северна Македония и Албания за присъединението им към Европейски Съюз:
„ Ще продължа да пазя предлагането за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Ще направя всичко допустимо това да се случи във допустимо най-краткия период. Лидери на високи позиции отидоха в Северна Македония преди съглашението от Преспа и дадоха обещание, че в случай че то се случи, договарянията ще стартират. Албания също реализира значими промени в правосъдната система. С други думи това, което е заложено на карта в тази ситуация, е доверието в Европейски Съюз в района и отвън него “, сподели той пред комисията по външни работи на Екологичен потенциал “.
Вархей назова „ провокативна “ външната политика на Турция във връзка с противозаконните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и военната й намеса в Сирия. Изслушването му продължава.
Румънката Адина-Йоана Вълян, която се чака да поеме превоза, ще дава отговор следобяд пред евродепутатите от транспортната комисия.
Французинът Тиери Бретон, който ще поеме индустриалната политика, в случай че бъде утвърден, ще приказва пред две комисии - индустрия и вътрешен пазар. Изслушването в две комисии е поради обширния му сектор - „ Индустриална политика, вътрешен пазар, осведомителни технологии, защита и космос “.
Във вторник правната комисия не откри при нито един от тях евентуален спор на ползи.
Първоначалния стадий преди днешните чувания обаче не мина чак толкоз безпрепятствено. Вторият претендент за еврокомисар от Франция съгласно групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал също дава мотив за подозрения. Тя е на мнение, че е било належащо Бретон да даде спомагателни отговори, преди да получи опция за чуване.
Социалистите означават, че допреди дни Бретон притежаваше дялове и участваше в ръководството на водещи сдружения.
Според тях е било належащо Бретон да отговори къде са парите, получени от продажбата на дялове, както и по какъв метод счита да избегне спор на ползи отсега нататък.
Социалистите упрекват своите сътрудници от Европейската национална партия и от групата " Обнови Европа " за това, че Бретон е позволен напред в процедурата, без да е изчистил до дъно всички подозрения.
До чуването на тримата се стигна, откакто техните прародители от Унгария и Румъния Ласло Трочани и Рована Плумб бяха уличени в спор на ползи още от правната комисия и не бяха позволени до чуване от отрасловите, а французойката Силви Гулар бе отхвърлена след наново чуване от комисиите по индустрия и вътрешен пазар.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР