Ресорът на Мария Габриел вече е преразпределен между двама други

...
Ресорът на Мария Габриел вече е преразпределен между двама други
Коментари Харесай

България с исторически шанс да договори ключов ресор на бъдещия еврокомисар

Ресорът на Мария Габриел към този момент е преразпределен сред двама други еврокомисари още с подаването на оставката ѝ. България може да контракти друг сектор и това е доста добра опция. Има основни тематики, по които страната ни би могла да има много сериозна роля, даже тематиката енергетика.

Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова пред БНР.

Според нея сектор „ Енергетика “ би могъл да бъде уголемен и такава тематика да бъде дадена на страна като България. В момента комисарят по енергетика е Естония. Цветелина Пенкова счита, че е значимо кой ще води договарянията в Европейската комисия.

„ Въпросът за ресора е първокачествен, пред този за името, което страната ни ще излъчи. Грешна е политиката да тръгваме от имена и по-късно да търсим подобаващ сектор. Има много сериозен исторически късмет България да заеме постоянна позиция в границите на оставащата съвсем година и половина от мандата на Европейска комисия “, означи евродепутатът.

„ Няма сериозна политическа воля да се направи ясна тактика, какво и по какъв начин ще се случва с ТЕЦ-овете и това ни слага в патова обстановка. Трябва да се приказва в доста ясни средносрочни и дълготрайни рамки, какво, по какъв начин и доколко ще се понижат мощностите, и зависимостта ни в действителност от ТЕЦ-овете. В момента те са към 40 % от енергийния микс на страната. Рамката, която сме приели е, че до 2038 година това би трябвало доста да понижи, т. е., да минем съвсем в едноцифрените проценти, защото прекъсването на една такава мощ напълно, стратегически не е целесъобразно “, разяснява още Пенкова.

Етикети: Цветелина Пенкова
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР