Ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде "Иновации и

...
Ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде "Иновации и
Коментари Харесай

Мария Габриел получи смешния ресор Иновации и младеж


Ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде "Иновации и юноша ". Това стана известно на конференцията на номинираната за ръководител на новата Еврокомисия Урсула фон дер Лайен, която разгласи състава и портфолиата на екипа си.

"Сега тя ще основава нови вероятности пред младото потомство ", сподели фон дер Лайен.

Финансирането

В отговор на въпроси, заложени от "Дневник " от Европейската комисия обявиха, че отделът, отговарящ за политиките за обучение, просвета, юноша, езици и спорт, управлява стратегии и планове, включващи:

- "Еразъм+ " с общ бюджет от 14.7 милиарда евро сред 2014 и 2020 година

- Програмата DiscoverEU, която дава опция на 18-годишни младежи да опознаят Европа посредством гратис пътешестване с трен (повече четете тук). DiscoverEU се осъществя посредством фондове, получени от Европейския парламент (12 милиона евро за 2018, 16 милиона за 2019, вероятно повече за 2020 година).

- От 2014 до 2020 с бюджет от 6.2 милиарда евро дейностите "Мария Склодовска-Кюри ", в поддръжка на към 65 хиляди учени.

- Европейски корпус за взаимност (дава опция на младежите да правят доброволческа активност или да работят по планове в своята страна или в чужбина) със личен бюджет от 375.6 милиона евро до 2020 година

- "Творческа Европа " с сегашен бюджет от 1.46 милиарда, подкрепяща европейските културни и креативен браншове с начинания като Европейска столица на културата. С бюджет към 120 милиона на година, подпрограмата МЕДИА да вземем за пример поддържа развиването на към 430 кино лентата и разпространяването на към 500 кино лентата всяка година.

В предлагането на Европейска комисия за бюджет за 2021-2027 година се планува:

- Програма "Еразъм " – Комисията предлага да се удвои бюджета до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за "Еразъм " Комисията редлага и 700 милиона евро за DiscoverEU.

- "Мария Склодовска-Кюри "- предлага се бюджет от 6.8 милиарда евро по програмата "Хоризонт Европа " за научни проучвания и нововъведения.

- Европейски корпус за солиарност – предлага се бюджет от 1.26 милиарда евро.

- "Творческа Европа " – Европейска комисия редлага финансиране за програмата на Европейски Съюз за просвета от 1.85 милиарда евро.

Какво споделяше Борисов

Тази област е надалеч от желанието на премиера Бойко Борисов за значим сектор, в който, по думите му, парите не са авансово разпределени. Той даже приказва за "Киберсигурност ", до момента в който обучение и юношески политики е доста надалеч от този бранш.

По мотив спекулациите, че на Габриел ще бъде препоръчано земеделието, министър председателят разяснява: "За какво ти е сектор "Земеделие "? Там парите са разпределени ясно и тъкмо за всички страни. Какво ще направиш с сектор "Земеделие "? "

На Европейския съвет при започване на юли Бойко Борисов съобщи, че Мария Габриел е била препоръчана за поста висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността, само че България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов посочи, че е отказал поста на висш представител, тъй като тогава се губи позицията на комисар и няма по какъв начин България да има и двете – комисар с действителен сектор и договарящ за външната политика.

Преди дни министър председателят изрази убеденост, че България ще има "ресор, който хем ще ни харесва, хем е съвременен, хем заслужен " за нея и "с най-малко три пъти по-голямо финансиране от досегашното " без да даде повече детайлности.

Преместването на Габриел в този сектор опонира на неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на идната Комисия. Освен това генерална дирекция "Образование и просвета " в действителност има общоприет шеф и еврокомисарят има по-малка тежест. А областите обучение, юноша и просвета попадат измежду политиките, в които Европейски Съюз има компетентността да поддържа, координира или добавя дейности на страните членки, т.е. не може да приема правно обвързващи актове, изискващи те да хармонизират своите закони и разпореждания.

/dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР