Решителността е едно от онези качества, на които не се

...
Решителността е едно от онези качества, на които не се
Коментари Харесай

Ред в хаоса: Качеството, без което не можеш да водиш

Решителността е едно от тези качества, на които не се обръща доста внимание, макар че са от извънредно значение за ефикасното водачество. Случвало ли ви се е да работите за човек, който не може да взема решения и непрекъснато пита другите какво мислят, че би трябвало да се направи? Ако сте имали това „ благополучие “, то доста добре знаете, че подобен човек не може да бъде същински водач.

Независимо дали търсите човек, който да назначите на управническа позиция, или пък просто желаете да разберете дали самите вие се вписвате в тази формулировка, ето няколко неща, по които ще разпознаете решителните водач.

Решителните водачи държат на думата си

Това са хора, които постоянно поемат отговорност за личните си дейности и решения, без значение дали те са приключили с триумф или неуспех. В основата на решителното водачество стои разбирането, че човек би трябвало да държи на думата си и да работи по метод, отговарящ на дадените от него обещания.

Решителните водачи имат вяра в себе си

Тези водачи се показват ясно, съответно и решително. Тази тяхна религия в личните им умения и качества понижава доста вероятността да слагат под въпрос решенията си и да отбягват отговорност, давайки последната дума по избран въпрос на някой различен. Лидерът носи отговорност както за успехите, по този начин и за загубите на своя тим.

Решителните водачи взимат решения бързо и мъчно трансформират мнението си

Да си съдбоносен не значи да си инатлив, нахален и емоционален, а да можеш да вземаш решения бързо и независимо. Най-решителните водачи имат способността да вземат решения стремително и да държат на тях до последно. Това обаче не значи, че те не са подготвени да трансформират своите визии, в случай че някой ги запознае с по-добро решение. Решителните водачи имат вяра на своите инстинкти, тъй като в основата им лежи дълъг опит и набор от знания, които са гаранция за триумф.

Решителните водачи имат доверието на останалите

В нашата природа е да се доверяваме на хора, които работят уверено и решително. Това важи в особена мощ за водачите, които отделят особено внимание на метода, по който взетите от тях решения се отразяват на останалите.

Решителните водачи са смели

Именно нерешителността е в основата на множеството страхове, терзания и стрес. Когато сме по-смели, ние сме по-склонни да поемаме добре премислени опасности. Научете се да взимате решения, даже когато не сте изцяло уверени в това дали изборът ви е верният. Съберете колкото се може повече информация, анализирайте я обективно и вземете решение.

Решителните водачи умеят да се учат

Дори най-хубавите водачи от време на време взимат неверни решения. Когато се случи тъкмо това, те гледат на неуспеха си като на урок, от който да се поучат. Благодарение на този си метод те доста рядко повтаря една и съща неточност два пъти.

Решителните водачи внасят ред в хаоса

Те схващат, че решителността е положение на духа, което се реализира с изясненост на мисълта. Те проучват опциите, които имат пред себе си, сформират проект за деяние, след каеото се придържат към него.

Подобно на множеството качества и умения, присъщи за положителните водачи, решителността е нещо, което може да бъде добито и развито. Така че чакате да ви се наложи да вземете мъчно решение, преди да се заинтересовате от развиването на вашите умения. Започнете този развой още през днешния ден.

..........

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР