Решителният ден за избора на нов генерален директор на БНТ

...
Решителният ден за избора на нов генерален директор на БНТ
Коментари Харесай

СЕМ избира нов генерален директор на БНТ

Решителният ден за избора на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия към този момент пристигна - Съвет за електронни медии стартира разискванията и гласуването по 8-те кандидатури за началник на публичната телевизия.

Кандидатите по реда на чуванията през последните 2 дни са: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Всеки от членовете на Съвет за електронни медии първо ще стимулира решението си, а по-късно ще се организира и гласуването.

Габриела Наплатанова реши да се въздържи от избор, макар че би желала да гласоподава за Венелин Петков. Наплатанова съобщи, би поддържа Венелин Петков в избора за неговата " блестяща презентация " и проекта му да възпре натиска от страна на страната и възобновяване на журналистическата мощ на Българска национална телевизия. Наплатанова подсети, че се познава с Петков от 20 години като някогашни фрагменти на bTV и изрази увереност, че той ще може да подсигурява независимостта на публичната медия, само че разгласи, че няма да взе участие във вота, с цел да няма спекулации за спор на ползи.

Галина Георгиева застава зад концепцията на Емил Кошлуков, тъй като " изискуем сигурност и непоклатимост на Българска национална телевизия ". Георгиева е единственият член на по-ранния състав на Съвет за електронни медии, тя беше излъчена от парламентарната квота в 44 Народно събрание, препоръчана от Вежди Рашидов и определена с гласове от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Пролет Велкова ще гласоподава за Венелин Петков поради " добре сложени цели, смели, само че не и неосъществими ".

Симона Велева се разгласи за съществени законодателни промени в Българска национална телевизия, с цел да се промени порочния метод на финансиране и взаимозависимост. Тя разяснява, че е открила липса на надзор в изразходването на средства при актуалното ръководство и предложи усилване на ролята на управителния съвет или избор на контролен съвет на малкия екран.

Велева изиска Съвет за електронни медии да вземе решение още през днешния ден, като се разгласи за " разговор и компромис " с останалите членове - оказа се, че нейният любимец е Ирина Величкова, само че гласуването за нея при към този момент дадените гласове за Петков и Кошлуков би провалило вота незабавно. Велева разгласи, че " на този стадий " Венелин Петков няма поддръжката ѝ, само че е подготвена да направи компромис.

Последната дума ще има Соня Момчилова - ръководител на Съвет за електронни медии.

Ако един от претендентите получи най-малко 3 гласа, ще бъде определен. Ако това не се случи при първия избор, ще се организира второ гласоподаване малко по-късно през днешния ден. При неуспех на избора - състезанието ще бъде преустановен и ще се разгласи нова процедура.

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР