Решихме да дойдем в Молдова, защото вие изпитвате най-голямото натоварване

...
Решихме да дойдем в Молдова, защото вие изпитвате най-голямото натоварване
Коментари Харесай

Правят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница за улеснение на бежанците

" Решихме да дойдем в Молдова, тъй като вие изпитвате най-голямото натоварване от войната в Украйна. България може да помогне на Молдова в бежанската рецесия ", съобщи българският външен министър Теодора Генчовска на брифинг дружно с министъра на външните работи на Молдова Николае Попеску.

По думите ѝ тази вълна занапред ще нараства.

" Обсъдено е България, дружно с Румъния и Молдова, да създадат взаимни пунктове на молдовско-румънската граница, като задачата е екипите да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България ", добави Теодора Генчовска.
Министър Попеску е сложил въпроса за нуждата от спомагателни рейсове, само че въпросът ще бъде разискван на Министерски съвет, за да се види каква е опцията България да обезпечи с изключение на постоянните автобусни линии и спомагателни рейсове, които да обезпечат напредването на бягащите от войната в посока България.

" България декларира поддръжката си за европейската вероятност на Украйна, само че и за европейските аспирации на Молдова и Грузия ", добави Теодора Генчовска.
Министърът на външните работи Теодора Генчовска през днешния ден е на посещаване в Молдова. Тя беше посрещната от посланика ни там Евгени Стойчев.

Евакуират 70 българи от Кишинев с държавния аероплан

Министър Генчовска ще посети град Тараклия на 200 км южно от Кишинев, където има българска общественост. На връщане оттова българските жители, поискали да изоставен Молдова, ще бъдат евакуирани с държавния аероплан. Около 70 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи към този момент са изведени от Молдова.

Молдова одобри над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР