Решеното преди седмица включване на Великобритания в изборите за Европейски

Решеното преди седмица включване на Великобритания в изборите за Европейски ...

Връщането на британците в евроизборите няма да промени структурата на бъдещия парламент.Решеното преди седмица включване на Великобритания в изборите за Европейски парламент най-вероятно няма да доведе до съществена промяна в очакваната структура на бъдещия му състав. Дяловете на големите сдружения като Европейската народна партия и Социалисти и демократи (в ядрото ѝ е Партията на Европейските социалисти) изглежда ще се запазят. Най-големият въпрос е колко ще спечелят либералите - не само вече участващите в ЕП от групата АЛДЕ, но и тези, зад които застана френският президент Еманюел Макрон.

Това показва разпространеният днес четвърти и последен обзор на настроенията на избирателите в 28-те държави от ЕС, изработен от агенция Kantar Public по поръчка на Отдела за наблюдаване на общественото мнение на ЕП. Публикацията не е официална позиция или прогноза на Европарламента, а изводите са на базата на известното към момента участие на националните партии в отделните паневропейски групи.

За България, например, този път са посочени две проучвания от последните седмици - на "Алфа рисърч" и "Медиана". Осредненият резултат е по 6 депутати за ГЕРБ (32.8%) и БСП (32.7), 2 за ДПС (10.1%) и по един от ВМРО, "Демократична България" и "Воля" (и трите с по около и под 4%). Авторите обясняват, че имат собствена методология, благодарение на която използват националните проучвания, за да опишат една по-широка картина за евентуалното разпределение на местата на евродепутатите.
Обзорът на агенция Kantar
Настоящото е първото, направено при сценарий, че британците отново ще гласуват и общият брой на представителите в ЕП ще е, както досега, 751 души. Социологическите агенции във Великобритания почти нямат прогнози (защото до 11 април правителството настояваше, че няма да организира евроизбори), но според наличните данни от популярността на партиите изводите са, че най-силно на вота на 26 май ще се представят лейбъристите (19 места или 26.5%), следвани от консерваторите 12 евродепутати (16.5%). Новата Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж ще е трета с 10 представители (13.5%) - почти толкова, колкото ще получи (9 евродепутати) и бившата му Партия на независимостта (UKIP). Следват Либерал-демократите (6), Зелените (5), Шотландската национална партия (4) и др.

В бъдещия Европейски парламент видимо присъствие (8.6%) ще имат представители на партии и коалиции, които не са съществували при предишния вот през 2014 г. Сега те са в категорията "Други" и вероятно ще имат 70 депутати, за които тепърва ще се разбере към коя група ще опитат да се присъединят при формирането на новия състав. Тук са "хората на Макрон", на които няма да е лесно да основат самостоятелна парламентарна група, защото изискванията са не само да определен брой депутати (поне 25), но и за това те да са от различни страни членки (поне от 7 държави).

Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (233)

Източник: dnevnik.bg