Решенията за инвалидност могат да не се решават от болниците,

...
Решенията за инвалидност могат да не се решават от болниците,
Коментари Харесай

Решението за ТЕЛК - между болниците и НОИ

Решенията за неработоспособност могат да не се вземат решение от лечебните заведения, а от Национален осигурителен институт. Това разяснява в предаването " Още от деня " ръководителят на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Идеята обаче не среща утвърждението на Съюза на слепите, където се притесняват, че Национален осигурителен институт ще бъде в спор на ползи и броят на инвалидите ще се дефинира съгласно опциите на бюджета.

Д-р Кацаров счита, че казусът с ТЕЛК не се дължи на контрола, а в метода, по който е построена здравната експертиза, която прави оценка работоспособността без значение от специалността.
Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето: Може да си 100% инвалид за миньор, само че 100% дееспособен за програмист.
Според него различен проблем е разпределението на средствата отмерено на всички, макар, че хората с разнообразни болести имат разнообразни потребности.

Д-р Кацаров уточни, че възнаграждението на лекарите от 6 лева за експертно решение е прекомерно ниско и основава предпоставки за корупция.

В същото време той уточни, че казусът не е толкоз огромен, както се показва и че броят на хората с неработоспособност от 50% е съпоставим със междинния в Европейски Съюз.

Според него хората с увреждания са повече от записаните, защото всички диабетно- и онкоболни имат право на такава неработоспособност.

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България разяснява, че системата се нуждае от дълбока промяна. Той уточни, че тя е почнала преди 16 година
Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Този път Министерството на здравеопазването има много сериозна упоритост и в случай че получи поддръжка в Министерски съвет и в Народното събрание, тази идната година тя ще се направи.
Стойчо Кацаров също счита, че ограниченията, подхванати от министър Ананиев, въпреки и плахи, са в вярна посока.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР