Решенията на САЩ и Китай все повече осъществяват визията за

...
Решенията на САЩ и Китай все повече осъществяват визията за
Коментари Харесай

Новата „Берлинска стена“ е цифрова

Решенията на Съединени американски щати и Китай от ден на ден реализират визията за раздробен и строго следен интернет, регистрират анализатори

Суверенитетът на една страна към този момент се простира от физическата територия към киберпространството
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата Берлинска стена – не физическа, а виртуална – по този начин анализаторите дефинираха самодейността на Съединени американски щати „ Чиста мрежа “. Реално тя стартира през април, само че в този момент продължава с цялостна мощ – Съединени американски щати не разрешават всички артикули и услуги на огромните китайски производители и оператори.

Щатският държавен департамент дефинира хода като мярка за отбрана на жителите, тяхната персонална цялост и сензитивната им информация от „ нападателни пробиви от страна на злонамерени артисти “, отбелязва QZ.com.

„ Китайските компании-майки на приложения като TikTok, WeChat и други съставляват забележителна опасност за персоналните данни на американските жители, да не приказваме за принадлежности за цензура на наличието на Китайската комунистическа партия “, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

В рамките на новия стадий от самодейността, която се концентрира върху пет области, „ ненадеждните “ китайски оператори на телекомуникационни услуги, приложения и облачни снабдители на услуги, в това число Alibaba, Tencent и Baidu, няма да могат да съхраняват или обработват данни на консуматори от Съединени американски щати. Техните приложения няма да могат да бъдат изтегляни от магазините за приложения в Съединени американски щати, няма да могат да бъдат свързани и към американската телекомуникационна система.

Наред с това китайските производители на смарт телефони няма да имат право авансово да конфигурират някои американски или задгранични приложения или да ги оферират за евакуиране. Подводните кабели, които свързват Съединени американски щати с световния интернет, също ще бъдат „ прегледани “ от държавното управление на Съединени американски щати.

Новата самодейност няма времева рамка. Не е посочено и дали е наложително американските предприятия да вършат нещо, с цел да отговорят на новите условия.
още по тематиката
Като цяло това е ескалация на напъните на Съединени американски щати да „ раздели “ световния интернет, споделят анализаторите. Те дефинират новите ограничения като „ огромната защитна стена “. Сравняват я с Берлинската стена – физическа бариера, издигната за една нощ, разделяла идеологически противоположните Изток и Запад в интервала 1961-1989 година.

Някои експерти показват терзания, че софтуерната политика на Съединени американски щати към този момент следва стъпките на властническите режими, които застъпват концепцията за „ интернет суверенитет “: концепцията, че суверенитетът на една страна се простира от физическата територия към киберпространството.

Ходът не е едностранен. Години наред Китай блокираше огромните задгранични софтуерни компании посредством своята „ Great Firewall “, с което правеше невероятно за жителите си да „ гледат сензитивна информация “. Най-потърпевши от това бяха американските колоси като Гугъл и Twitter. Същевременно мяркат на Китай оказа помощ на редица локални разработчици да пораснат и да се развият.

Сега критиците настояват още, че решенията на Съединени американски щати и Китай от ден на ден реализират визията за раздробен и строго следен интернет – идея, която, уви, наподобява ще спечелва над светлата концепция за „ отворен интернет “.

Сходен е даже езикът, който политиците употребяват, говорейки за издигането на преградите в интернет. Китайското държавно управление, да вземем за пример, говореше за „ акции за разчистване на интернет “, за избавяне от „ вулгарно, порнографско или политически сензитивно “ наличие. Сега Съединени американски щати приказва за „ пет прочиствания “. В това число са прочистванията на телекомите, на приложенията, даже на кабелната инфраструктура.

„ От десетилетия Съединени американски щати се възприемат като бранител на свободната търговия и свободата на словото… Съединени американски щати (или най-малко администрацията на Тръмп) наподобява са станали по-малко въодушевени от тези полезности “, написа Павел Дуров, създател и изпълнителен шеф на приложението за продан известия Telegram.

„ Скоро всяка огромна страна евентуално ще употребява понятието „ национална сигурност “ като предлог да ограничи наличието на интернационалните софтуерни компании. И, по подигравка на ориста, американските компании като Фейсбук или Гугъл най-вероятно ще изгубят най-вече от това “, заключава той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР