Решенията на Маргрете Вестагер за “Гугъл, “Фейсбук и “Епъл оформят

...
Решенията на Маргрете Вестагер за “Гугъл, “Фейсбук и “Епъл оформят
Коментари Харесай

Датчанката - командир в европейската война срещу онлайн гигантите

Решенията на Маргрете Вестагер за “Гугъл ”, “Фейсбук ” и “Епъл ” оформят бъдещето на технологиите в съюза

Маргрете Вестагер не обича да ѝ споделят какво да прави. Либерал в класическия жанр, тя има вяра в свободата на словото, свободата на събранията, свободната търговия - и избора, свободен от непозволено въздействие.

Като изпълнителен зам.-шеф на Европейската комисия, виновен за дигитализацията, и комисар по конкуренцията Вестагер контролира комерсиалната активност в целия Европейски Съюз, което я прави един от най-значимите политици в Европа. Нейна отговорност е обезпечаването на синергия сред гражданската, отбранителната и галактическата индустрия. Вестагер координира работата по европейска тактика за данните. Благодарение на напъните ѝ напълно скоро ще бъдат факт два нови закона - за цифровите пазари и за цифровите услуги, както и реализиране на заслужено цифрово данъчно облагане. 



“Моето заричане не е да направя Европа като Китай или като Америка. Обещавам да направя Европа по-подобна на себе си ”

С тези думи от своето встъпително слово, когато преди 2 години я одобряваха за втори мандат като еврокомисарка, датчанката започва своята борба за правата на Европейски Съюз в цифровата епоха. Това, което Вестагер има поради със своето заричане, е и в основата на новия ѝ втори мандат, съчетаващ досегашната ѝ роля като основен антитръстов орган на Европейска комисия с необятната позиция на изпълнителен вицепрезидент по цифровите въпроси. Втората част от пълномощията ѝ съставлява власт върху няколко комисари и обгръща всичко - от създаването на нови правила за изкуствен интелект до подпомагането на локалните започващи компании да се разширят отвън 27-членния съюз.

Тъй като данните се трансформират в основата на цифровата стопанска система, Вестагер споделя, че на европейските жители би трябвало да се даде по-голям избор за това по какъв начин да се употребява такава информация, като прибавя, че ще продължи да преглежда случаи на конкуренция, които включват евентуална монополизация на цифровата информация. Вестагер постоянно загатва така наречен капитализъм за наблюдаване, при който онлайн фирмите събират купища данни на лицата, постоянно с дребен контрол от страна на регулаторите или потребителите. “Едно нещо, което научих от надзорния капитализъм, е, че не вие търсите в гугъл, а “Гугъл ” търси вас ”, сподели тя пред евродепутатите още до момента в който я изслушваха като претендент за втори мандат. “Трябва да контролираме по какъв начин фирмите събират, съхраняват и употребяват данни, тъй че да оказват помощ на обществото. ”

Влиятелните мъже, които ръководят най-големите софтуерни компании в света, от първа ръка откриха какъв брой мъчно е 53-годишната Вестагер да бъде изкарана отвън равновесие. През януари 2016 година шефът на “Епъл ” Тим Кук дойде в офиса ѝ, с цел да разиска данъчните съглашения на компанията си, които Еврокомисията разследваше от 2013 година

Като датчанка Вестагер има известност по едно и също време на доброжелателен и твърдолинеен политик, предпочитайки сърдечните полемики, само че без да се опасява от борба. Кук обаче се опитал да я сплаши, прекъсвайки я и даже повишавайки глас по време на срещата. Той ѝ изнесъл дълга лекция за верния метод към корпоративния налог. (Повече за данъчното облагане на колосите - четете през идващите дни на уеб страницата на " 24 часа ".) Седем месеца по-късно Вестагер разгласи присъдата си. Облечена в небесносиня рокля и дълга сребърна верижка, тя разгласи, че “данъчните облекчения на “Епъл ” в Ирландия са противозаконни ”. Според комисарката компанията е в скрито съглашение с ирландското държавно управление да заплати ефикасна данъчна ставка от 0,05% – и че дължи на Ирландия забавени налози на обща стойност 13 милиарда евро плюс рента.

Глобата от 2016 година ядоса “Епъл ” дотолкоз, че Тим Кук съобщи, че Европейски Съюз е направил “пълна политическа нелепост ”. Според позицията на компанията блокът неправилно се е насочил към облага, която би трябвало да се полза с налог в Съединени американски щати, и “е трансформирал разпоредбите със задна дата ” за това по какъв начин управляващите в света пресмятат дължимото им.



Никой различен няма пълномощията на Вестагер да преследва отбягване на налози, да постанова санкции за няколко милиарда $ или да принуждава фирмите да вършат промени на едро в своите интервенции. Тя е индивидът, от който Силициевата котловина се опасява

Шегува се, че е предан клиент на “Епъл ”, който просто следи техните бизнес връзки. Нейният съвет към Кук: “Играйте по европейските правила. ” Вестагер споделя, че решенията ѝ не се основават на политика, а единствено на обстоятелства.

“Епъл ” не е единствената компания, попаднала под надзора на Вестагер и нейния екип от 900 души. Тя преследва “Амазон ” за укриване на налози, “Куалком ” за продажба на чипове под пазарната цена и “Фейсбук ” поради придобиването на “Уотсап ”. Но най-големият тест за нея бе антитръстово дело против “Гугъл ”, с което упреква компанията, че употребява своето владичество, с цел да задуши конкуренцията.

Компанията, стояща зад най-популярната интернет търсачка в света, е удряна цели три пъти от Вестагер. В началото на 2019 година “Гугъл ” пoлyчи нoвa глoбa oт EС - 1,5 милиарда евро. Cпopeд Mapгpeте Becтaгep aмepикaнcкият тexнoлoгичeн гигaнт e злoyпoтpeбявaл c дoминиpaщaтa cи пoзиция нa пaзapa и e кapaл cвoи клиeнти дa oткaзвaт пpиxoди oт кoнкypeнти нa “Гугъл ”. Година по-рано кoмпaниятa пoлyчи peкopднa caнкция oт 4,3 милиарда евро зapaди злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщaтa пoзиция пpи “Андроид ”, a преди този момент бe глoбeнa c 2,4 мрдл. евро зapaди мaнипyлиpaнe нa peзyлтaти в тъpcaчкaтa.

Самата Вестагер е висока, с къса тъмна коса, прошарена тук-там. На публични събития на Европейската комисията тя постоянно се откроява като цветно леке измежду море от сиво.

Родена през 1968 година, Вестагер израства в дребния град Олголд, на западния бряг на Дания. И двамата ѝ родители са лутерански свещеници. В тяхната къща с постоянно необятно отворени порти тя следила цикъл от раждания, сватби и погребения.

От живота на село Вестагер се научава на политическото изкуство на спора и компромиса. Според история от детството ѝ тя била мощно смутена да види татко си - локален политик от Социаллибералната партия, да спори с гласоподавателите. Постепенно тя осъзнава, че в политиката причините са най-важните. Вестагер се причислява към обществените либерали през 1989 година, като се кандидатира за народен представител още на 21-годишна възраст

Първоначално не е определена, само че няколко години по-късно става неин ръководител, след това министър.

Благодарение на работата ѝ се раждат два законодателни акта на Европейски Съюз, които ще трансформират цифровото пространство. Този за цифровите пазари ще подсигурява равни условия на конкуренция за всички цифрови компании без значение от размера им. Въвеждат се ясни правила за огромните платформи - какво следва или не следва да вършат, с цел да не могат те да постановат несправедливи условия и практики на компаниите и потребителите, които ги употребяват. Такива практики могат да бъдат слагането на артикули или услуги на самата платформа на по-предно място от сходни услуги, предлагани от други търговци, или отнемане на потребителите от опция да изтрият авансово конфигуриран програмен продукт или мобилно приложение. Законодателството също по този начин ще откри критерии за установяване на онлайн платформи за “пазачи на осведомителния вход ” и ще даде на Европейска комисия пълномощия да прави пазарни следствия, да трансформира условията към “пазачите на осведомителния вход ” и да глоби нарушавания.

Вторият законодателен акт - за цифровите услуги, се стреми да сътвори по-безопасно цифрово пространство за потребителите и фирмите и да отбрани главните права онлайн. Основните проблеми, които той се пробва да реши, са търговията и размяната на противозаконни артикули, услуги и наличие онлайн и разпространяването на дезинформация вследствие на активността на логаритми. Законодателството ще даде повече надзор на хората върху това, което те виждат онлайн: те ще могат сами да решат дали желаят да разрешат таргетирани реклами и ще имат ясна информация за какво съответно наличие им е предложено.

Премахването на нелегално наличие ще става по-бързо, а разпоредбите за нездравословното наличие (например политическа дезинформация или неточни изказвания, свързани със здравето) ще бъдат изяснени. Потребителите ще бъдат известявани, когато тяхно наличие се отстранява от платформите, и ще имат право да възразят против това.

През януари 2022 година евродепутатите започнаха договаряния със Съвета на Европейски Съюз и се чака напълно скоро двата закона да станат факт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР