Решението за въпроса между България и Северна Македония е в

...
Решението за въпроса между България и Северна Македония е в
Коментари Харесай

Янев: Решението между Скопие и София е в ръцете на политиците, не на историците

Решението за въпроса сред България и Северна Македония е в ръцете на политиците. Историците не би трябвало да бъдат проводници в политиката, тъй като политиката е отговорност на държавните управления. Това е декларирал в изявление за МИА служебният министър-председател на България Стефан Янев.

Според него е належащо двете държавни управления да седнат и да беседват прагматично за нещата, които могат да бъдат направени, с цел да се реализира решение.

„ Историците са хора на науката. Според мен, хората на науката би трябвало да се занимават единствено с просвета, да си потвърждават тезите, несъмнено, въз основа на обстоятелствата и доказателствата с нужната съвестност и отговорност. Но те не би трябвало да бъдат проводници в политиката, тъй като политиката е отговорност на държавните управления “, споделя българският министър председател, представен от бТВ.

Янев акцентира, че политиката е отговорност на изпълнителната власт, която има грижата за потребностите на жителите. А потребностите на жителите се дефинират чрез гласоподаване на съответните избори. Това значи, че решението на този въпрос е в политическия живот и в ръцете на държавните управления на двете страни, заключава министър председателят.

Според Янев осъществяването на Договора за добросъседство става постепенно, а Съвместната българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси не е постигнала прогрес в работата си. Това е станало ясно още през първата- втората година.

„ Трябва ли да чакаме още пет години тази комисия да реализира нещо? Според мен, това не е реалистично “, акцентира Стефан Янев.

Българският министър-председател означи, че това е и неговият зов – въпросът да бъде решен сред двете държавни управления.

Янев показва удовлетворение, че македонският министър председател Зоран Заев ще бъде негов посетител този четвъртък.

Правителствата ще седнат и ще беседват прагматично за нещата, които може да бъдат направени. „ Както към този момент споделих, при цялата доброжелателност, която беше изразена при подписването на Договора за добросъседство през 2017 година, явно е, че неговото осъществяване не се организира. Ето, към този момент сме в четвъртата година, откогато е подписан договорът, а нямаме никакъв прогрес “, декларира българският министър-председател Стефан Янев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР