Решението за Шенген не се базира на действия или бездействия

...
Решението за Шенген не се базира на действия или бездействия
Коментари Харесай

Никола Минчев: Решението за Шенген е следствие на действия в продължение на много години

" Решението за Шенген не се базира на дейности или бездействия от последните 2 месеца, а на дейности в продължение на доста години, в които страната ни на доктрина се опитваше да извършва изискванията, само че и даваше крачки обратно и не съумя да сътвори задоволително високо доверие в сътрудниците ни в Европейски Съюз. Най-вече с това, че върховенството на правото у нас не е възобновено по метод, който да удовлетворява най-хубавите европейски демократични стандарти ", показа Никола Минчев - зам.-председател на Народното събрание.

" Предстои да обсъдим избора на министър председател, само че по-скоро няма да отидем. Независимо от неговата професионална експертиза проф. Габровски е претендент за министър председател на ГЕРБ, а ние към този момент декларирахме, че няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ. Имаме предпочитание за разговор по тези политики, които ясно декларирахме като наши цели. Но сега се водят политически диалози за поддръжка на мандата и държавно управление. Ние подобен диалог няма причина да водим, защото сигурно няма да дадем такава поддръжка. Провеждането на среща няма да промени нищо и по тази причина не виждам причина да го вършим ", съобщи членът на " Продължаваме промяната ".

" Когато се гласуваше декларацията за Шенген, ни нямаше в залата, тъй като бе след онази дълга нощ, в която Изборният кодекс бе прекроен в правната комисия. Тогава в символ на митинг ние и Демократична България напуснахме. Съвпадение бе с декларацията за Шенген и няма нищо общо с позицията ни по тематиката.

За антикорупционния закон получихме поддръжка, само че това не е поддръжка за нас, а за обезпечаването на по-добър живот и развиване на страната - за което работим всички тук. Най-малкото това е част от законодателната рамка, обвързвана с второто заплащане по проекта за възобновяване.

Пак споделям - това са съответни тематики, по които се радваме, че може да се събере и по-голям консенсус. Но когато става въпрос за политическа поддръжка и мандат на ГЕРБ, ние от Политическа партия няма какво друго да създадем, с изключение на да бъдем съпротива. Ако се осъществя този мандат, ще бъдем градивна съпротива и дейностите ни са поредни в тази посока ", добави Минчев пред " 24 часа ".

" По-скоро няма да предложим кабинет, в случай че от изискванията, които поставихме, с цел да се наемем със задачата да формираме държавно управление на малцинството с Демократична България и със 73-ма депутати, още първото - неприемането на Изборния кодекс, не бе изпълнено.

Това са съществени стъпки. Когато приказваме за държавно управление, което има ясна поддръжка единствено от 73-ма от 240 депутати, обикновено е тези стъпки да са малко по-сериозни от нормалното.

Изборният кодекс бе вкаран в програмата след нашия брифинг. Но методът, по който беше изменен той, е стъпка обратно в демократичния избирателен развой. Не приказвам единствено за връщането на хартиената бюлетина, а и за принизяването на машините до принтери. Това е нещо, което обезсмисли машинния избор, с който целият развой бе улеснен и опцията за неточности бе минимализирана. И самият метод, по който се случиха измененията. Заради всичко това Изборният кодекс стана водеща тематика в изискванията ни.

Няма по какъв начин да се фалшифицира машината. Връщането на хартията е връщане на опциите за подправяне.

Не държим кода и ключовете за машините. Кодът и ключовете са в ЦИК, само че ще дам и един образец, от който да стане ясно, че тази работа с манипулирането на машините надалеч не е допустима по лесния метод, по който го разказват съперниците ни. Когато един гласоподавател гласоподава на машината - първо вижда вота си на екрана, по-късно на отпечатаната контролна квитанция.

Някои групи извадиха данни за разминаване в броя на контролните разписки, на протокола от машината и на подписите в изборните описи. Но приказваме за 5 неточности в цялата страна, а с цел да има отражение на изборите, би трябвало да се случи на доста места по доста пъти. Това няма по какъв начин да остане неусетно ", сподели още той.

" Не мога да предвиждам дали президентът да наложи несъгласие на кодекса. Надявам се да откри юридическите и политическите учредения, с цел да наложи несъгласие на измененията. Изборният кодекс докара до значителен раздор в връзките ни. Смятаме, че това е крачка обратно и изобщо сме несъгласни с целия развой, в който Българска социалистическа партия взе участие доста интензивно. Тя освен бе вносител на измененията, само че и гласоподава с ГЕРБ и Движение за права и свободи от - до в целия законодателен развой. Едно на ръка, че Българска социалистическа партия внесе този законопроект още в първия ден на това Народно събрание. Това ли бе най-важното да се случи в 48-ото Народно събрание?! ", съобщи Минчев.

" Правителството на малцинството е единствено с Демократична България без Българска социалистическа партия. Но както споделих, в тази обстановка най-вероятно въобще няма да го предлагаме. Не мога да кажа къде би трябвало да отиде третият мандат, президентът взема решение. От наша позиция няма доста разновидности ние да подкрепим 3-и мандат.

Проблемът с експертното държавно управление е, че зад него въпреки всичко би трябвало да стои политическа поддръжка и някой да носи отговорност. Които и да са специалистите, въпреки всичко избрани политически сили би трябвало да застанат зад тях.

Тази коалиция, която избра Рашидов за ръководител на Народно събрание и която назоваваме хартиена коалиция, би могла да се покаже още веднъж и да избере държавно управление с третия мандат на Стефан Янев да вземем за пример.

Да отидем на нови избори наподобява евентуален сюжет несъмнено. Не споделям, че е най-хубавият, само че при тази извънредно комплицирана политическа обстановка с огромна фрагментация в Народното събрание като нищо може да се окаже, че това е най-вероятният излаз.

Нашето държание в Народното събрание е поредно - отстояваме нашите правила и цели. Отдавна сме споделили, че не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ.

Абсолютно недопустимо е президентът да квалифицира по този начин политически партии, зад които стоят освен членове, само че и гласоподаватели. Миналата година ние подкрепихме Радев в желанието му да завоюва втори мандат. Чули ли сте да го назоваваме неточност? Не, тъй като зад него, както и зад нас стоят български жители.

Отношенията ни с президента постоянно са били на институционална основа. Да, Асен Василев и Кирил Петков добиха известност около първото служебно държавно управление от 2021 година, само че това не значи, че Политическа партия е президентски план, както се спекулираше първоначално.

С течение на времето показахме, че не сме план на Радев, а независим политически индивид. Може би президентът е имал други упования, които са останали неизпълнени. Ние сме имали лична визия по какъв начин да се случват нещата в страната и по какъв начин да вършим политика, която е самостоятелна от това, което желае Радев ", съобщи Никола Минчев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР