Решението за създаване на единен орган, отговарящ за безопасността на

...
Решението за създаване на единен орган, отговарящ за безопасността на
Коментари Харесай

ЕК: Поздравления за обособяването на единен орган по пътна безопасност в България

Решението за основаване на обединен орган, отговарящ за сигурността на придвижването по пътищата е поредна крачка за понижаване на случаите и жертвите при произшествия в България, която заслужава поздравления. Това акцентира Матю Болдуин, заместник-генерален шеф на Групово дело "Мобилност и превоз " и координатор на високо равнище на Европейска комисия по въпросите на пътната сигурност " по време на среща с Малина Крумова, ръководител на Държавната организация "Безопасност на придвижването по пътищата ", заяви организацията. Крумова е на посещаване в Брюксел за показване на новата институция и разискване на политики за повишение на предварителната защита и пътната сигурност.

През новия програмен интервал кохезионната политика на Европейски Съюз ще разрешава да се финансират в по-голяма степен плановете, свързани с пътната сигурност. България може да се възползва от това, в случай че бъде самодейна и покаже положителни резултати, стана ясно по време на срещата. Матю Болдуин подчертава, че главен фокус ще бъде подложен на успеваемостта при разходването на европейското финансиране. "Уверени сме, че и с по-малък финансов запас е допустимо да се реализиран по-добри резултати, в случай че са ясно детайлизирани задачите на един план ", добави той.

Малина Крумова акцентира, че към този момент са разпознати планове, които ще бъдат готови за финансиране от държавната организация и добави, че в нейната работа ще се стреми да включи оптимално и неправителствения бранш. "В България има забележителен експертен потенциал в редица неправителствени организации, които се занимават напълно с тематиката за повишение на пътната сигурност и с които желаеме да работим за реализиране на общите ни цели ", сподели още тя. В края на срещата Матю Болдуин приветства желанието на България да работи в тясно съдействие за основаване на безвредни системи за пътищата в България в дух на другарство и взаимност.

Средно по 500 души на седмица губят живота си при произшествия на пътя в Европейски Съюз, а високата скорост е измежду главните аргументи за множеството произшествия. През последните 5 години страните-членки не съумяват да понижат значително тази отрицателна статистика, по тази причина настояваме за повече безапелационни стъпки в тази посока. Това акцентира Антонио Авеносо, шеф на Европейския съвет за сигурност на превоза (ETSC) по време на среща с Малина Крумова. Той също поздрави България за обособяването на Държавната организация "Безопасност на придвижването на пътищата " като обединен орган за съгласуване на напъните на всички ангажирани институции с тематиката. Според него пред страната ни има още доста работа, само че акцентира, че това е стъпка в вярната посока. Малина Крумова показа плановете, по които организацията работи, и акцентира, че е налице безапелационна политическа воля за смяна на политики и завишаване на контрола във всички области, свързани с пътната сигурност. Антонио Авеносо се ангажира, че ръководеният от него съвет ще подкрепя организацията с експертиза и ще бъде неин натурален сътрудник на равнище Европейски Съюз. Той насочи и покана държавната организация да се включи в събитието, което съветът провежда при започване на месец юли в България за усилване вниманието на обществото и предварителна защита на шофирането под въздействие на алкохола.

Създаден през 1993 година, ETSC дава експертиза по въпросите на сигурността на превоза пред Европейската комисия, Европейския парламент и държавите-членки. Съветът сплотява 60 организации и институции от Европа, посветили своята активност на повишение на сигурността на придвижването.

Иновациите като главен инструмент на бъдещето за повишение на пътната сигурност бе съществена тематика на срещата сред Малина Крумова и Марк Мориукс, шеф в Белгийския институт за сигурност на пътищата (VIAS). Двамата се договориха да се търсят благоприятни условия за по-тясно съдействие сред двете организации и обмяна на опит и положителни практики. Малина Крумова акцентира че България има доста мощно развъртян бранш на осведомителните и информационни технологии и добави, че това е опция за създаване и на повече нововъведения в региона на пътната сигурност в страната ни. Марк Мориукс се ангажира, че ще подкрепя новата организация с ноу-хау и одобри поканата представители на института да дойдат на посещаване в България за изследване на опциите за пускане на стратегическо съдействие с локални сътрудници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР