Решението за промени в Конституцията и свикване на Велико народно

...
Решението за промени в Конституцията и свикване на Велико народно
Коментари Харесай

Цеков: Управляващите печелят време

Решението за промени в Конституцията и привикване на Велико национално заседание е по-дългосрочен развой, който ще разреши на ръководещите да завоюват политическо време, а ГЕРБ да се рестартира. Това разяснява пред докторът по конституционно право Борислав Цеков.

" Едно такова предложение от страна на управлявщата партия значи в настоящото Народно заседание да бъде квалифициран план за нова конституция, който да получи едно огромно квалицифирано болшинство от 2/3 и дружно с това се привиква Велико национално заседание, като срокът, в който може да бъде датата, е не по-малък от 2 месеца от решението на настоящия парламент и не по-късно от 5 месеца. Тоест, виждаме много огромно оттласкване във времето. И то, в случай, че в този парламент има единодушие, материализирано в 2/3 болшинство ", съобщи юристът. По думите му на първо време би трябвало да се гласоподава планът за новата конституция.

От процедурна позиция, съгласно Цеков, целият този низ от законови стъпки ще съвпадне съвсем и с времето на постоянните парламентарни избори. " За мен е изненада, не за друго, а тъй като това наподобява като ход за печелене на политическо време ", разяснява Борислав Цеков.

Той не счита, че е належащо да се приема напълно нова Конституция.

" Предложените промени не допускат напълно нова конституция, може да има единствено ремонти в сегашната ", счита конституционалистът.

" Това, което предлага в този момент министър-председателят, значи промени в главата за правосъдната власт и в главата за Народното събрание. Те би трябвало да бъдат осъществени от Велико народно събрание, само че не е нужна нова конституция. Що се отнася до тяхната целенасоченост, съм песимистичен, тъй като колкото по-малка е политическата представителност на Народното събрание, толкоз по-силна е олигархията ", разяснява някогашният народен представител концепцията за редуцирането на броя на депутатите, от които половината да са мажоритарни.

Според него такива промени в Конституцията се подхващат, когато имаме новоизбран парламент, с високо публично доверие и легитимност. " Сегашният е на дъното на публичното доверие, т.е. този парламент няма политическата легитимност за промени. Това е печелене на политическо време на ръководещите ", заключи Борислав Цеков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР