Решението за превръщането на истанбулската черква "Света София" в джамия

...
Решението за превръщането на истанбулската черква "Света София" в джамия
Коментари Харесай

РПЦ: Решението за Св. София е политическо

Решението за превръщането на истанбулската църква "Света София " в джамия е политическо, това е споделил представителят на Руската православна черква (РПЦ) Андрей Ткачов, съобщи газета.ру.

Свещенослужителят е бил безапелационен, че днешното разпореждане на високопоставените служители от Държавния съвет в Турция не е имало набожен темперамент.

"Това решение по никакъв метод не дава отговор на религиозните нужди на мюсюлманите в Турция. В тази страна има задоволително храмове, в които изповядващите исляма могат да се молят ", е допълнил той.

Официално: Св. София може са стане джамия

"Света София " е била издигната като църква през 537 година по време на византийския император Юстиниан I. Тази постройка е била християнски храм в продължение на 916 години. Тя е била преустроена в джамия откакто османският султан Мехмед II е завладял Константинопол на 29 май 1453 година

"Света София " е почнала да действа като музей с декрет на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк (1923 – 1938 г.). Днес Анкара е отменила решението от 1934 година документ и дала зелена светлина постройката да стане още веднъж джамия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР