Решението за прекратяване на правомощията не е прост или недвусмислен

...
Решението за прекратяване на правомощията не е прост или недвусмислен
Коментари Харесай

Може ли либералната фантазия да стане кошмар

Решението за преустановяване на пълномощията не е елементарен или категоричен акт


Трябва ли членове на Конгреса да упрекват в държавна измяна Доналд Тръмп? Милиардерът Том Стийър си мисли по този начин. Той взе участие в телевизионни реклами, призоваващи за импийчмънт, и сложи началото на акцията “Нуждаете ли се от импийчмънт ”, с цел да построи национална поддръжка за отстраняването на президента. Лидерът на малцинствената партия Нанси Пелоси не мисли по този начин. Тя споделя, че говоренето за импийчмънт е “дар за републиканците ”. Бившият водач на болшинството в Сената Хари Рейд също не мисли по този начин. “Преминах през импийчмънт и това не е прелестно ”.

Кой е прав?
 Факсимиле от известието, че Джералд Форд освобождава от отговорност отдръпналия се президент Ричард Никсън след аферата “Уотъргейт ”. Факсимиле от известието, че Джералд Форд освобождава от отговорност отдръпналия се президент Ричард Никсън след аферата “Уотъргейт ”.
В своята страхотна, добре замислена и написана на наличен език нова книга “Прекратяване на президентство: Силата на импийчмънта ”, професорът по право от Харвард Лорънс Трайб и конституционният юрист Джошуа Метц вършат по-доброто от това да ти оферират елементарното “да ” или “не ”. Те дават рамката за мислене по въпроса и настояват, че доста хора мислят за импийчмънта като машинален развой – в случай че има “тежки закононарушения и наказуеми провинения ”, тогава би трябвало да има импийчмънт. Но те не са съгласни и вместо това оферират на всеки, който мисли за импийчмънт, да обмисли трите сериозни въпроса: “Може ли да бъде отхвърлен? ”, “Възможно ли е отстраняването да успее? ” и “Отстраняването ще си коства ли цената, която нацията ще заплати? ”.

Добродетелността на тази рамка е, че тя е както правна, по този начин и благоразумна, и книгата става потребен справочник за обвинените и от двете страни. Трайб и Метц дават досегаемост до конституционното право и демонстрират, че и двете страни в процеса импийчмънт се разгръщат отвън престъпните действия и че не всички противозаконни дейности подлежат на импийчмънт, като коментират малко по малко по какъв начин работи процесът, от обвиняването на Камарата на представителите до правосъдния развой в Сената, под контрола на Върховния съд.

В книгата те показват занимателни анекдоти. Например основният прокурор Ренкуист отбелязва своите лимитирани отговорности по време на процеса против Бил Клинтън: “Не съм направил нищо изключително, само че го направих доста добре ”.

Може би най-големият принос на книгата е, че Трайб и Метц обмислят конституционните и политическите алтернативи за това, дали и по кое време да се импийчва президент. Например, в случай че процедурите за импийчмънт са прибързани, тези, които преследват премахване, рискуват да се провалят заради незадоволителни доказателства или съответно разискване, а при прибързания опит за импийчмънт, президентът може да си намерения, че е непромокаем и да падне самичък в личния си капан.

Забавянето на импийчмънта също крие съществени опасности. Докато Конгресът се занимава с рисковото му държание, президентът може да сложи страната в заплаха, като да стартира война, с цел да усили известността си. Освен това забавянето може да привикне хората към неприятното му държание и в процеса на следствие, те да одобряват това държание като обикновено за президента.

За страдание на членовете на Конгреса, даже и в случай че импийчмънтът е оневинен, и те имат нужното време, това е рискована интервенция, блокираща Белия дом и Конгреса със правосъдните процедури, като ще им пречи да се оправят с неотложните проблеми на нацията. Това би могло да промени понятието разделяне на управляващите, според от обосновката за импийчмънт.

И би могло да го провали. Особено в поляризирана епоха, когато поддръжниците на президента ще видят в импийчмънта прелом, предопределен да смени резултата от демократичните избори и това би могло в допълнение да укрепи техния партизански ъгъл. Всъщност, консервативните групи към този момент назовават диалога за импийчмънт “опит за прелом против Тръмп ” и употребяват това, с цел да активизират своите последователи за междинните избори.

В светлината на тези съображения, ще се опитаме ли посредством импийчмънт да спасим републиката от рисковия президент? Това не е ли ново политическо придвижване? Или ще отприщи един развой “танто за кукуриго ”, който ще докара до по-голяма поляризация, неотстъпчивост и ескалиращи закани?

През последните няколко десетилетия “говоренето за импийчмънт ” се усили, а партизаните от двете страни усилват упражненията си на тази тематика все по яростно и все по-често и в случай че се стигне до крайности, резултатът би могъл да бъде, че честите обвинявания ще трансфорат президента в министър председател, а нашето държавно управление в нещо като парламентарна система.

Има и други възможности на импийчмънта. Трайб и Метц разискват опцията за конгресно наказание на президентските дейности. Порицанието не смъква президента от служба, само че прави от неприятното държание казус за бъдещите генерации, както и че това може да отслаби политически президента. За страдание, това е по-малко деятелен и неотстъпчив контрол над изпълнителната власт, за следствия, които би трябвало да осветят всички непозволени дейности, и в същото време да поддържат промените в политиката. Тези принадлежности получават доста малко внимание спрямо доста по-бързия развой на импийчмънт.

Това ни връща към дебатите за Тръмп. Трайб и Метц не са написали къса правна или политическа тактика, само че вместо това коментират на всеки, който е замислил импийчмънт, че решението за преустановяване на президентските пълномощия не е елементарен или категоричен акт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР