Решението за предоставяне на помощ за Украйна се отлага във

...
Решението за предоставяне на помощ за Украйна се отлага във
Коментари Харесай

Решението за помощ за Украйна ще чака, депутатите излизат във ваканция

Решението за даване на помощ за Украйна се отсрочва във времето

Депутатите излизат в 10-дневна Великденска почивка. В началото на съвещанието на Народното събрание депутати от ГЕРБ-СДС и "Демократична България " желаеха плановете за решение по отношение на помощта за Украйна да бъдат гласувани преди ваканцията. Това обаче не се случи, написа

Така решението за даване на помощ за Украйна се отсрочва във времето. Дебатът протече на фона апела на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба България да каже решението си „ в този момент “.

Предоставянето на военна помощ за Украйна провокира спор в Народното събрание, само че до гласоподаване на решение по този начин и не се стигна. В сряда външната комисия към Народното събрание гласоподава проекторешение българското държавно управление да получи мандат за даване на филантропична, финансова и техническа помощ за защитни цели съгласно потребностите на Украйна. Това обаче не включва оръжия и муниции. Предложението на текста беше импортирано от „ Продължаваме промяната “ директно преди съвещанието на кабинета.

Всичко това се случи на фона визитата на Кулеба в България. „ Скъпи българи, животът е сложен, от време на време би трябвало да извършите избор. Не можете да сте по средата, би трябвало да вземете страна. И би трябвало да застанете на страната на истината. Това, което желая да кажа, е – време е да извършите избор “, сподели Кулеба при откриването на галерия в Народното събрание в четвъртък. Той дефинира решението за даване на каски и бронежилетки за цивилни като „ половинчато “.

„ Бронежилетки, техническа помощ, всичко това е значимо, само че хора, би трябвало да сме съществени! Ако имате каска и бронежилетка, само че нямате оръжие в ръцете си сте обречени. Така че тези половинчати ограничения са приятни политически, само че в действителност известието е: желаеме да умрете предпазени “, сподели Кулеба.

В четвъртък съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов прочете декларация от трибуната на Народното събрание като обвърза оставането си в обединението с даването на военна помощ на Украйна. "Отказваме да бъдем част от политика, която смалява България ", сподели Иванов.

„ Такава уязвимост, такова безволие не трябва да съществува в българското ръководство на страната “, сподели депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева във връзка предлагането за разпределяне на помощ за Украйна. Пред публицисти в Народното събрание тя изрази противоречие с опцията за предоставяне единствено на каски и бронежилетки. Според нея предлагането на "Продължаваме Промяната " (ПП), признато през вчерашния ден на съвещание на Комисията по външна политика, е „ нищонеказващо “.

Премиерът Кирил Петков отхвърли да вземе страна в разногласието за даване на военна помощ за Украйна. Той разгласява статус във Facebook, в който споделя, че „ в максимален интерес за Украйна е да има постоянна България “. Петков написа, че „ Продължаваме промяната “ ще води политика на разговор, „ с цел да се обединим към единна позиция “.

"Парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ ще гласоподава по съвест по проекторешението за военно-техническа помощ за Украйна. Като цяло обединението е подготвена да подкрепи Украйна ", сподели ръководителят на групата Андрей Гюров.

Засега България и Унгария са единствените страни членки на Европейския съюз и НАТО, които няма да провиснал военна помощ на Украйна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР