Решението за помощ на Украйна зависи от Народното събрание, а

...
Решението за помощ на Украйна зависи от Народното събрание, а
Коментари Харесай

Можем да помогнем на Украйна и с лечение на ранени военни

Решението за помощ на Украйна зависи от Народното събрание, а Министерство на защитата ще се съобрази напълно с рамката, която му бъде заложена. Така отговори на въпрос с какво можем да помогнем зам.-министър ". В студиото на Нова телевизия той разясни, че украинското държавно управление е изпратило лист с потребности, който е доста необятен и включва в това число и здравна помощ. Божилов разясни, че България е страна за лекуване на украински военни по контракт на НАТО още от 2014 година Това не значи, че български лекари ще бъдат изпращани в Украйна, само че значи, че украински военнослужещи могат да бъдат лекувани в България.

" Българската войска има потребност от ново въоръжение ", сподели още Божилов и акцентира, че това е положението по всички посоки. Темата разяснява в подтекста на аргументите за тежката злополука, която стана със остарял боен камион, пренасящ мигранти край турската граница. Божилов призна: " За страдание, с тази техника, с която разполагаме, се транспортират освен бежанци. С нея се транспортират и български военнослужещи. Последната транспортна техника е закупувана преди към 15 години ", посочи Божилов.

Той увери, че за министерството от първостепенна значимост подновяването на техниката, която е на ръба на физическите и моралните си благоприятни условия. По думите му България разчита за своята защита на платформи от 60-70 години, а най-модерните ни са купувани в края на 80-те.

Кога ще се случи е въпрос на средства и на добра организация ", разяснява той.

Зам.-министърът посочи, че Министерството на защитата оказва подпомагане на " Гранична полиция " поради засиления миграционен поток. МО и военнослужещите нямат тези пълномощия по задържане и следствие, а единствено подкрепят Гранична полиция.

Има засилен миграционния поток освен на север, от Украйна, само че и от юг, от Турция. От там влизат най-вече сирийски и афганистански бежанци, млади мъже.

Няма към момента оферта за вторите изтребители, а в Министерство на защитата се приготвят с финансови разбори. Амбицията е да се придобият още 8 самолета. Божилов увери, че желанието е в действителност нищо да не се бави. Напълно допустимо е до две години след приемането на първата партида изтребите Ф-16, да получим и втората. Индикативната година е 2027 година Трябва да сме наясно, че новата техника е скъпа, без значение кой аероплан се придобива, акцентира Божилов. Има благоприятни условия и за разсрочено заплащане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР