Решението за отлагане на президентските избори в Сенегал този месец

...
Решението за отлагане на президентските избори в Сенегал този месец
Коментари Харесай

Избори в Сенегал: Съдът блокира искането на президента за отлагане на вота

Решението за отсрочване на президентските избори в Сенегал този месец опонира на конституцията , постанови висшият съд на страната, предава „ BBC “.

Конституционният съвет анулира както указа на президента Маки Сал , по този начин и признатия от Народното събрание противоречив законопроект за пренасяне на вота за декември. На фона на това, западноафриканската страна, която в миналото беше считана за бастион на стабилността в район, беше обхваната от огромни митинги . Водещ представител на опозицията приветства решението като „ популярен ден за демокрацията “ .

„ Ние сме толкоз засрамени от цялото това нарушение на закона и конституцията “ , съобщи Амината Туре, някогашен министър-председател, а в този момент опозиционер, в предаването Newsday на „ BBC “. Анта Бабакар, единствената жена претендент, се съгласи с нея. Тя удостовери:

„ Всъщност ние доста, доста се гордеем с нашия Конституционен съвет и това демонстрира, че в страната ни е останало най-малко малко от демокрацията и справедливостта. “

Сега целта е да се дефинира нова дата за изборите , добави тя в изявление за „ BBC “.

На 3 февруари Сал разгласи, че отсрочва датата на изборите, която в началото беше планувана за 25 февруари, заради опасения по отношение на допустимостта на претендентите на опозицията . Предложението му беше подкрепено от 105 от 165-те депутати след пламенни диспути, при които полицията изведе някои опозиционни депутати от залата. Първоначално бе препоръчано отсрочване с шест месеца , само че с корекция в последния миг то бе удължено на 10 месеца, което значи нова дата на изборите – 15 декември. Сал повтори, че не има намерение да се кандидатира още веднъж за поста . Критиците му обаче го упрекнаха, че се пробва да се задържи на власт или че оказва непочтено въздействие върху този, който го наследи.

Както Съединени американски щати, по този начин и Европейски Съюз приканиха Сал да премисли решението си. Кандидатите на опозицията и депутатите подадоха редица правни възражения .

Халифа Сал, водещ конкурент и някогашен кмет на столицата Дакар , който не е родственик на президента, назова забавянето „ парламентарен прелом “ , а Тиерно Аласан Сал, различен претендент, също без роднинска връзка, го назова „ държавна измяна “ . Във връзка с това по кое време би трябвало да се организира гласуването, Конституционният съвет съобщи, че е „ невероятно “ изборите да се проведат на първичната дата, само че прикани управляващите да ги провеждат „ допустимо най-скоро “. Сал към момента не е реагирал на решението, само че представител на държавното управление съобщи, че то е „ взето под внимание “.

Вторият мандат на президента изтича на 2 април.

Въпреки че изборите могат да се проведат преди този момент, разногласията , които доведоха до отлагането на изборите , остават нерешени, в това число изказванията за корупция в Конституционния съвет и възраженията на опозиционни фигури, които бяха изключени от листата с претенденти, оповестен предишния месец.

Провеждането на изборите по оспорваната кандидатска листа би могло да провокира нови безредици и принуждение от страна на поддръжниците на лицата, на които е неразрешено да вземат участие в изборите, по-специално на Усман Сонко , който има многочислени и гласовити последователи измежду младите сенегалци. Повечето претенденти не са водили предизборна акция, откогато президентът Сал издаде своя декрет по-рано този месец, часове преди началото на акцията.

Решението на съда бе взето в същия ден, в който няколко опозиционни политици и членове на гражданското общество бяха освободени от пандиза, което някои в страната считат за опит за усмиряване на публичното мнение.

Дълго време Сенегал се считаше за една от най-стабилните демокрации в района. Това е единствената страна в континентална Западна Африка , в която в никакъв случай не е имало боен прелом. Тя е имала три значително мирни излъчвания на властта и до началото на този месец в никакъв случай не е отлагала президентски избори .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР