Решението за нова сграда на варненската библиотека ще бъде взето

...
Решението за нова сграда на варненската библиотека ще бъде взето
Коментари Харесай

Павел Попов: Новата библиотека не е окончателно затворена страница, предстои решение

Решението за нова постройка на варненската библиотека ще бъде взето в най-скоро време, съобщи в студиото на Дарик зам.-кметът на Варна Павел Попов. От думите му стана ясно, че към момента се обмисля дали да не бъде издигната навръх плануваното място до Общината. За началото на строителството има отпуснати 5 млн. лв., като към момента има опция да бъде открита строителна площадката преди разрешението да изтече дефинитивно при започване на месец май.

Заложените средства за обучение в бюджета на Варна за тази година са 236 млн. лв. и съставляват 37% от макрорамката. Ръстът по отношение на предходната година е с 25 млн. лв., като значителен дял имат средствата за нарастването на учителските заплати, означи Попов.

„ Има заложени доста инфраструктурни обекти, които ще основат нова среда за учениците в доста учебни заведения. Общинският бюджет не е единственият източник на финансиране, средства ще постъпят и от страната, която към този момент отпусна 8,7 млн. лв. за старта на строителството на нова база на Математическата гимназия. Очакваме МОН да утвърди подадените ни планове за нови здания и пристройки за 25 млн. лв.. Има обезпечени 11 млн. лв. за нови здания на учебно заведение „ Добри Чинтулов ” и на Хуманитарната гимназия. Заложените в бюджета финансови разноски за просветителна инфраструктура възлизат на 40 млн. лв. ”.

Павел Попов отхвърли рецензиите на опозицията, че парите за спорт са понижени в бюджета за тази година. Той добави, че спортните клубове към този момент ще заплащат режийните разноски за потреблението на общинските бази.

„ Опозицията не вижда заложените 3 млн. лв. за енергийно възобновяване на състезателен комплекс „ Локомотив ”. Очакваме утвърждение на планове за спортни площадки и уреди в учебните заведения за общо 4,3 млн. лв.. Тези пари, които се афишират за изчезнали, до момента са съществували единствено на хартия. В бюджета за предходната година са били заложени 4 млн. лв. за финансови разноски за просвета и спорт, от които са осъществени единствено 1 млн. лв.. Не желаеме по подобен метод да сътворяваме напразни очаквания за реализация на обекти. Досега при използването на спортните бази клубовете са били изключвани от финансовия оборот на средствата. Общината е предоставяла базите за безплатно прилагане и е заплащала режийните разходи. По контракт клубовете имат отговорности за настоящи поправки, само че това не се е случвало. Смятаме, че част от приходите на клубовете би трябвало да бъдат употребявани за режийни разноски. Надяваме се на схващане от спортната общност. За басейн „ Приморски ” не са заложени средства за покриване, само че са планувани пари за филтри на водата в басейна, от което ще спестим средства за химия ”.

Бюджетът за фонд „ Култура ” ще бъде повишен съвсем двойно и за тази година ще е 1,8 млн. лв., като ще бъдат увеличени лимитите за плановете. В общия бюджет за просвета са планувани повече средства за естетизация на градската среда, сподели още Попов. Той чака до края на годината да завърши ремонта на Филиала на варненския спектакъл.

Целият диалог с Павел Попов е в прикаченото аудио.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР