Решението за 6000 машини за местните избори беше взето буквално

...
Решението за 6000 машини за местните избори беше взето буквално
Коментари Харесай

Мая Манолова: Машинното гласуване показа, че се крадат гласове


Решението за 6000 машини за локалните избори беше взето безусловно преди четири месеца и всички причини, които акцентират в този момент ръководещите, бяха ясни. Какво се промени, кое е това, което накара ръководещите и ЦИК да трансформират мнението си и да кажат, че машинното гласоподаване би трябвало да бъде отстранено, съобщи националният омбудсман Мая Манолова в предаването "Тази неделя " по БТВ.

Как същите машини на същите цени са скъпа играчка единствено за локалните и парламентарните избори, а не са скъпа играчка за президентските и за европейските избори, добави тя.

ЦИК вместо да купи машините, ги нае на цена, на която те се купуват – 9 млн. лв., акцентира Манолова.

А и ЦИК издаде методическите инструкции безусловно четири дни преди европейските избори, не направиха съответна осведомителна акция. В някои секции хората не бяха осведомени, че има машини. Така че дори тези 30%, които гласоподаваха машинно, са добър резултат, сподели омбудсманът.

Машинното гласоподаване по време на изборите за Европейски парламент потвърдиха, че се крадат гласове, съобщи Манолова. Тя изясни, че високият % на неточности при отчитането на машинния избор, не е неточност на технологията, а на изборната администрация.

Машините демонстрираха, че не се регистрират гласове, подадени от жителите, че се крадат гласове, сподели публичният бранител и аргументира думите си с копия на протоколи от Благоевград. На тях ясно се виждат десетките корекции.

Така беше и на предходните избори и на локалните избори, по този начин ще бъде и наесен. Независимо, че са се подписали членовете на изборната комисия, последният, които предава протокола, може да продължи да маже от горната страна, сподели Манолова.

Омбудсманът сподели и различен документ, съгласно който дребна партия няма гласове, като общ брой от хартиено и машинно гласоподаване, само че съгласно софтуера на машината четирима жители са дали своя избор за нея.

Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора сред машинните и секционните. Това е повода да се махнат машините, тъй като те са очевидец по какъв начин изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим, съобщи омбудсманът.

Премахване на машинното гласоподаване желае този, който желае да продължат по този метод да се изготвят протоколи и да се крадат гласове, акцентира Манолова.

По думите ѝ машинното гласоподаване ще способства за честността на вота. Когато гласуваш машинно, знаеш че няма по какъв начин гласът ти да бъде отклонен, означи Мая Манолова.

Тя уточни, че към момента не е решила дали ще се кандидатира за кмет на София. Пренебрежението обаче във връзка това, за което се боря, е вбясяващо, съобщи Манолова, като добави, че "ако ядосат жителите, в случай че не престават да се подиграват с тях ", ще се кандидатира за поста.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР