Решението регулаторите да разрешат сделката отчасти се дължи на това,

...
Решението регулаторите да разрешат сделката отчасти се дължи на това,
Коментари Харесай

Vodafone приключи придобиването на активите на Liberty Global в Европа за 19 млрд. евро

Решението регулаторите да разрешат договорката частично се дължи на това, че Vodafone разреши на испанската Telefonica да предлага високоскоростен интернет достъп и телевизионни услуги в Германия.

© В© Ina Fassbender / Reuters Един от най-големите мобилни оператори в света - Vodafone, завърши през днешния ден договорката за придобиването на активите на европейския кабелен оператор Liberty Global. Тя е на стойност близо 19 милиарда евро и обгръща бизнеса в Румъния, Германия, Унгария и Чехия, за чийто надзор английският телеком се бори към този момент над една година. Нетните парични приходи за Liberty са близо 10.1 милиарда евро, написа SeeNews. Сделката е най-значимата консолидация за телеком промишлеността в Европа през последните 10 години.
Защо се забави толкоз

Финализирането беше развой, по който се работеше много дълго време, най-много тъй като европейските антитръстови регулатори бяха изправени пред алтернативата дали да разрешат сключването на договорка, която би навредила на конкуренцията в сферата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основната причина беше, че придобиването на кабелния бизнес на Liberty ще разреши на Vodafone да се конкурира по-ефективно с немската Deutsche Telekom на вътрешния пазар, а това е най-голямата телекомуникационна компания в района, която има T-Mobile и също така разполага с мрежа, разпростряла се от Холандия през Централна и Източна Европа до Гърция.

Затова и немските оператори и Deutsche Telekom се възпротивиха на проектите за обединение. Все отново Европейската комисия последователно стартира да понижава възраженията си, а Vodafone от самото начало показваше увереността си, че ще завоюва утвърждението на регулаторите доникъде на годината.

Компромисът

Решението на Европейската комисия да позволи договорката частично се дължи на това, че Vodafone разреши на испанската Telefonica, която разполага със напълно дребен дял на немския мрежов пазар, да предлага високоскоростен интернет достъп и телевизионни услуги в страната.

Това беше методът на Vodafone да убеди регулаторите, че конкуренцията няма да бъде наранена - другата телевизионна услуга в Германия би могла да се дефинира като различна на тази, която комбинираната компания желае да предлага.

Новата договорка наподобява като един добър микс от услуги. Дейността на Vodafone е ориентирана към мобилните телекомуникационни мрежи и даването на услуги като гласови известия и мобилни данни. От друга страна, Liberty Global е известна с офертите, които предлага в региона на малкия екран, интернет и закрепените телефонни услуги, като предлага и мобилно обслужване в някои страни членки на Европейски Съюз. Как оперира в Румъния
В Румъния Liberty Global оперира посредством телекомуникационната си компания UPC Europe. Тя е учредена в Клуж-Напока под името Astral Telecom през 1993 година, а в този момент е един от най-големите снабдители на телевизионни, интернет и закрепени телефонни услуги. Това става, откакто през 2005 година UPC Europe купува Astral Telecom за 420 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР