Решението на Вселенската патриаршия да обявява автокефалност на църквите без

...
Решението на Вселенската патриаршия да обявява автокефалност на църквите без
Коментари Харесай

Македонската църква с една крачка по-близо до независимостта си

Решението на Вселенската патриаршия да афишира автокефалност на църквите без единодушието на останалите поместни православни църкви отваря пътя за признание на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Това съобщи Тимотей, митрополит Дебърско-Кичевски.

„ Това значи, че МПЦ ще бъде приета от множеството православни църкви като равноправна православна черква, която ще може да прави съслужение и ще може да беседва на равноправна основа с тях. А дали Сръбската православна черква или някоя друга черква ще бъда съгласна с това или не, това не решаваме ние, това се взема решение от Вселенската патриаршия “, която е първа измежду равни, акцентира митрополит Титометй пред „ Свободна Европа “, съобщи БГНЕС.

МПЦ-ОА е готова за диалог с Вселенската патриаршия за методите на разрешаване на македонския църковен въпрос. Очаква се скоро да има среща на комисия, включваща представители на двете църкви. На състоялия се наскоро църковен събор в Истанбул /1-3 септември/ беше взето решение да се афишира автокефалност на църквите, които желаят да получат самостоятелност, и без единодушието на останалите поместни църкви. Това в съответния случай с МПЦ значи, че Сръбската православна черква няма да може да основава спънки пред независимостта на МПЦ. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР