Решението на властите в Испания да изключат хората, инфектирани с

...
Решението на властите в Испания да изключат хората, инфектирани с
Коментари Харесай

Стотици испански граждани изключени от избирателните списъци заради коронавирус

Решението на управляващите в Испания да изключат хората, инфектирани с ковид, от утрешните районни избори в Страната на баските и Галисия, провокира публичен яд и редица медии и специалисти дефинираха мярката като антиконституционна, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Решението визира към 500 души, които бяха известени с писмо от управляващите, че крайният период за гласоподаване по пощата е изминал. Изключени са освен инфектираните, сложени под карантина, само че и тези, които са регистрирани като инфектирани, само че са асимптомни, както и тези, които имат признаци на КОВИД-19 и са дали Пи Си Ар тест, само че още чакат резултата, разяснява организацията. Андрес Бетанкор, професор по административно право в университета Помпеу Фабра в Барселона, назова решението " чудовищно " в изявление за в. " Мундо " и съобщи, че на жителите, сложени под карантина, би трябвало да бъде обезпечено правото да гласоподават. Конституционният юрист Ксавие Арбос назова решението " безусловно противоконституционно ". " Ковид погазва изборния закон ", гласи заглавие във. " Конфиденсиал ", а публицистична публикация в " Мундо " прикани управляващите да подсигуряват на засегнатите различен безвреден метод да гласоподават. Не се чака промяна на властта да последва вота и в двата самостоятелни района, добавя ДПА.

Лицата с дейна зараза с ковид,положителен PCR през последните 14 дни, не могат да отидат да гласоподават в секциите, съобщи през вчерашния ден районната шефка на опазването на здравето в Страната на баските Некане Мурга, представена от Ройтерс.

По думите ѝ в района има към 200 такива случая, също така хората, очакващи резултат от тест, също не могат да напущат домовете си.

В Галисия има 259 лица - дейни случаи на ковид, които също не могат да излязат, с цел да гласоподават. Властите не прецизираха с какви механизми разполагат, с цел да попречат на инфектирани хора въпреки всичко да отидат до урните, отбелязва Ройтерс. Макар че вотът по пощата е алтернатива и в двата района, управляващите не можаха да кажат какъв брой хора в изолираност са уредили да гласоподават отдалечено, добавя организацията.

И двата самостоятелни района бяха насрочили изборите си за април, само че ги отложиха за 12 юли, откакто Испания влезе в карантина при започване на март. Националните рестрикции бяха анулирани на 21 юни, само че неочакван пик на нови огнища накара управляващите да наложат местни карантини в Страната на баските, Галисия и Каталуния.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР