Решението на Върховния административен съд (ВАС), според което новият план

...
Решението на Върховния административен съд (ВАС), според което новият план
Коментари Харесай

Нов протест в защита на Пирин и Кресна след жалба на екоминистъра

Решението на Върховния административен съд (ВАС), съгласно което новият проект за ръководство на националния парк " Пирин " се е нуждаел от екологична оценка, ще бъде обжалвано от екоминистъра Нено Димов. Това оповестиха от екокоалицията " За да остане природа в България " в понеделник.

Тричленката на съда реши, че документът на парка се нуждае от екологична оценка, до момента в който служебният екоминистър Ирина Костова смяташе, че такава не е нужна. Макар сегашният министър Нено Димов да беше декларирал, че ще одобри правосъдното решение по проблема, в този момент се оказва, че не е склонен с него и го апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Затова и екокоалицията още веднъж излиза на митинг в отбрана на Пирин на 5 юни в София, Пловдив и Варна, като демонстрациите ще повдигнат претенции към Еврокомията за интервенция по проблема с трасето на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, което се финансира с пари от еврофондовете.

От екокоалицията напомнят, че екооценката на новия проект за ръководство на националния парк е условие на ЮНЕСКО към българското държавно управление от 2016 година То е препотвърдено в проекторешение на Комитета за международното завещание, което ще бъде гласувано през юни 2018 година

На митинга в Пловдив, на представители на Европейската комисия ще бъдат показани петиции, подписани от над 140 000 души в отбрана на Кресна и адресирани до еврокомисарите Кармену Вела и Корина Крецу и до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според природозащитниците, Европейската комисия би трябвало да се намеси, откакто българското държавно управление възнамерява да наруши условията на европейската Директива за местообитанията при строителството на автомагистрала " Струма “ през Кресненското дефиле.

Организацията напомня, че още през 2008 година беше решено магистралният трафик да остане отвън дефилето, като изискване за финансирането на 4Струма “. " Въпреки това българското държавно управление приготви план, при който половината от трафика ще остане в дефилето, ще се заплаши неповторимата фауна на Кресненското дефиле, а локалните хора ще останат без местен път и без благоприятни условия за стабилно развиване и приходи. На 23 май 2018 година Върховният административен съд остави в действие оценката за влияние на околната среда на автомагистрала " Струма “ от 2017 година, макар че тя е тъкмо противоположната на оценката от 2008 година, съгласно която автомагистрала " Струма “ би трябвало да минава отвън дефилето ", показват от " с цел да остане природа... "

Природозащитниците упорстват Европейската комисия незабавно да прегледа двата случая, както това стана с два сходни случая в Полша, които също противоречаха на европейските наставления - Роспуда/Виа Балтика и Беловежката гора. Всяко закъснение в допълнение окуражава българското държавно управление към нарушение на европейското законодателство.

В Световния ден на околната среда 5 юни митингите ще насочат вниманието на Европейската комисия (ЕК) към двата случая.

Недоволни пловдивчани възнамеряват да връчат петиции, подписани от над 140 000 души в отбрана на Кресна и адресирани до еврокомисарите Кармену Вела и Корина Крецу, и до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия би трябвало да се намеси, откакто българското държавно управление възнамерява да наруши условията на европейската Директива за местообитанията при строителството на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, финансирана с европейски средства.

Още през 2008 година беше решено магистралният трафик да остане отвън дефилето, като изискване за финансирането на " Струма “. Въпреки това българското държавно управление приготви план, при който половината от трафика ще остане в дефилето, ще се заплаши неповторимата фауна на Кресненското дефиле, а локалните хора ще останат без местен път и без благоприятни условия за стабилно развиване и приходи. На 23 май 2018 година Върховният административен съд остави в действие оценката за влияние на околната среда на автомагистрала " Струма “ от 2017 година, макар че тя е тъкмо противоположната на оценката от 2008 година, съгласно която автомагистрала " Струма “ би трябвало да минава отвън дефилето.

Природозащитниците упорстват Европейската комисия незабавно да прегледа двата случая, както това стана с два сходни случая в Полша, които също противоречаха на европейските наставления - Роспуда/Виа Балтика и Беловежката гора. Всяко закъснение в допълнение окуражава българското държавно управление към нарушение на европейското законодателство.

В София митингът ще е пред представителството на Европейската комисия на ул. " Раковски “ от 17.30 ч. В същия час в Пловдив протестиращите ще се съберат пред хотел " Санкт-Петербург “, на мястото на среща от българското европредседателство на европейски представители от региона на опазването на околната среда. Във Варна мястото на срещата е пред общината в 18 часа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР