Решението на турските власти да превърнат музея „Света София“ в

...
Решението на турските власти да превърнат музея „Света София“ в
Коментари Харесай

Московската патриаршия: Решението за „Света София“ се възприема негативно от християните

Решението на турските управляващи да трансфорат музея „ Света София “ в джамия надали ще бъде преразгледано в близко бъдеще, съобщи Владимир Легойда, началник на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзката на църквата с обществото и медиите, съобщи ТАСС.

На 10 юли Турският държавен съвет анулира решението от 1934 година за превръщането на „ Света София “ в музей. Веднага по-късно турският президент Ердоган разгласи, че е подписал декрет за промяна на статута на катедралата от музей в джамия, като на 24 юли в нея ще бъде осъществена първата мюсюлманска работа.

Руската православна черква изрази страдание във връзка решението на Ердоган.
Ердоган подписа декрет за отваряне на " Света София " за мюсюлманско свещенодействие Малко по-рано Държавният съвет на Турция постанови, че постройката може да бъде превърната в джамия
„ След като решението е взето дефинитивно, вярата ни е, че то ще се промени. Към момента, гледайки близкото бъдеще, нямаме съображение да имаме вяра, че то ще бъде променено. Със сигурност историята ще сложи всичко на мястото си “, съобщи Легойда.

Той означи огромното значение на „ Света София “ за целия християнски свят.

„ Ясно е, че публично това е вътрешен въпрос за Турция, само че има неща, които надвишават формалните решения в страната. Това решение ще бъде възприето отрицателно в целия християнския свят. Няма по какъв начин да чакаме друга реакция от християните “, заключи представителят на Руска черква.

По-рано ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Митрополит Иларион Волоколамски съобщи, че превръщането на „ Света София “ в джамия наподобява като съзнателно утежняване на междурелигиозните връзки и ще бъде възприето отрицателно в Русия.
БПЦ приготвя позиция за проектите „ Света София “ в Истанбул да стане джамия Европейска комисия и Москва също изрекоха мнение по въпроса
Московският патриарх и на цяла Русия Кирил съобщи при започване на юли, че смяната на статута на „ Света София “ в Истанбул ще аргументи дълбока болежка за съветския народ, а запазването на неутралния статут на катедралата като музей ще помогне за развиването на връзките сред Русия и Турция

От 1934 година постройката с декрет на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк се трансформира в музей и е включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.
По материали на БГНЕС
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР