Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете

...
Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете
Коментари Харесай

Проф. Красимир Калинов: ЦИК никога не е била политически независим орган

" Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете от хартиените и машинните бюлетини да бъдат вписани общо в протокола е скандално. Дали е плод на моментно скимване, или е добре премислен ход - няма по какъв начин да знаем ние. Аз имам възприятието, знаейки вътрешната технология на взимане на решение, че това е премислено авансово и не е инцидентно решение. Дали тези, които внасят това решение, осъзнават това, или - не, това е различен въпрос. ЦИК в никакъв случай не е била политически самостоятелен орган, колкото и да се пробват да ни я показват като такава. Комисията постоянно е отразявала политиките на партиите, които са предложили членовете ѝ, в противоположен случай след известно време те няма да бъдат повече членове на ЦИК. Работата на ЦИК е да съблюдава закона, а не да пази ползите на обособени партии ", сподели пред проф. Красимир Калинов, някогашен член на ЦИК.

Според проф. Калинов някой е наредил на членове на ЦИК това решение да бъде взето и това решение не взето в Комисията, а отвън нея.  

Той акцентира, че с това решение ЦИК не е нарушил нито един член от Изборния кодекс или някакъв различен закон, по който тя работи:

" В отговорностите на ЦИК е да направи бланката, в която ще се записват резултатите. Няма нарушаване на закона. Единственият метод това решение да падне е като се преразгледа и да се анулира и да се размени с друго, което да регламентира по какъв метод ще се записват двата резултата. Решението може да се преразгледа, само че зависи какво ще им свирнат навън политическите централи ". 

По думите му в процеса на работа двата типа бюлетини - хартиената и от машината - ще се броят настрана и няма логичност да не се записват в протокола също настрана: 

" При настрана записване проследимостта на резултатите ще бъде доста по-голяма - какъв брой са дали своят вот с хартия и какъв брой с машина ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР