Решението на Топлофикация София да продава електроенергията си на борсата

...
Решението на Топлофикация София да продава електроенергията си на борсата
Коментари Харесай

Може ли да се източва "Топлофикация София" и без фирма-посредник

Решението на " Топлофикация София " да продава електрическата енергия си на борсата без фирма-посредник от 2020 година бе посрещнато по друг метод от политическите групи в Столичния общински съвет (СОС).

Сега компанията " Гранд енерджи дистрибюшън ", обвързвана с Христо Ковачки, прави тази работа и това е скица за източване на общинското отоплително сдружение, съобщи Владислав Панев, съпредседател на " Демократична България " и член на енергийната комисия на СОС. Още в предизборната си акция обединяването прикани за премахване на медиаторите на входа и на изхода на " Топлофикация София ".

" Само за деветте месеца на тази година загубите на " Топлофикация София " са 88 милиона лв.. В бизнесплана на сдружението са заложени 14 милиона загуби. Към тях прибавяме 36 милиона лв. (загуби) от въглеродните излъчвания. Дотук стават 50 милиона. Остатъкът до 88 милиона са източените пари от медиатора ", изясни Панев.

От компанията " Гранд енерджи дистрибюшън " в началото дадоха обещание пред " Дневник " да разясняват новата обстановка, само че след това избраха да запазят безмълвие.

" Много добре съм осведомен с техниките по какъв начин се източва сдружението и без фирма-посредник на енергийната борса. Затова ще проследявам " Топлофикация София " дали ще продава електрическата енергия си на по-ниски цени от референтните, т.е. да работи пазарно и да не е в ущърб на софиянци ", закани се Панев.

За Борис Бонев, самостоятелен общински консултант , премахването на медиатора е маньовър, тъй като не става въпрос за преструктуриране и прекъсване на източването на сдружението. " Това само е реакция на медийното и политическото внимание, което беше фокусирано върху този контракт ", означи той. И изиска да се понесе ясна отговорност за източването на 25 милиона лв. по този метод от " Топлофикация ".

Твърдението на Елен Герджиков, ръководител на СОС, че с тези пари се покривал борсовия риск при продажбата на електрическа енергия, Бонев дефинира като цялостно несъгласие.

" Не може от " Поплофикация " да декларират, че с прекратяването му ще се усъвършенства финансовото сътояние, а в това време политическото управление на Столичната община да твърди, че договорът бил добър, тъй като покривал някакъв борсов риск ", разгласи Бонев.

Зафир Зарков, общински консултант от ГЕРБ и член на енергийната комисия утвърди решението на " Топлофикация София " да продава без медиатор. " Поставих пред управлението на сдружението въпроса дали може да продава електрическа енергия на общинските транспортни оператори - " Метрополитен " и " Столичен електротранспорт ". Те употребяват обилни количества електрическа енергия и желаех тя да се подава на тях и те да я купуват на преференциални цени ", изясни Зарков.

На въпрос на " Дневник " по какъв начин ще стане това, откакто закона задължава всички да продават електрическата енергия през борсата, той добави, че това не е проблем, тъй като в този момент предстояла социална поръчка за доставка на ток на " Столичен електротранспорт " и офертите били към 110 лв. за мегаватчас. А на борсата сега цените били 80 лв., изясни Зарков.

Милка Христова от Българска социалистическа партия, зам.-председател на СОС , също утвърди отстраняването на медиатора на общинското сдружение при продажбата на електричество. " Още преди 15 дни изразихме с декларация позицията си, че този контракт е една от аргументите за неприятното положение на " Топлофикация София ". Българска социалистическа партия ще желае да станат ясни и условия за подписване на този контракт и какви вреди са нанесени с него. И кой ще носи отговорност, в случай че те са налице ", даде обещание Христова.

Тя подсети, че управлението на общината до момента в такива случаи е работило като в профил шефа на общинското дружество, както направи и с " Чистота Искър ". То се източва от компания на Румен Гайтански-Вълка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР