Решението на Световната търговска организация (СТО) да разреши на САЩ

...
Решението на Световната търговска организация (СТО) да разреши на САЩ
Коментари Харесай

Франция: Иде търговска война

Решението на Световната комерсиална организация (СТО) да позволи на Съединени американски щати да вкарат нови мита против ЕС заради разногласието сред " Еърбъс " и " Боинг ", заплашва да възпламени трансатлантическа комерсиална война, съобщи френският министър на стопанската система и финансите Брюно льо Мер, представен от организациите. Това стана, откакто Съединени американски щати оповестиха, че ще наложат мита на редица артикули от Европейския съюз на 18 октомври. СТО позволи на Съединени американски щати да наложат наказателни мита върху артикули от Европейски Съюз за 7.5 милиарда $ поради нелегално отпуснати дотации на " Еърбъс " от страна на Европейски Съюз. Решението е следващ стадий от остарелия спор сред европейския самолетостроител и американския му съперник " Боинг ". Администрацията на Тръмп разгласява лист с европейски артикули, които може да бъдат взети на прицел. Сред тях са виновността, сиренето, маслините и уискито.

" Ако американската администрация отхвърли ръката, протегната от Франция и Европейския съюз, се приготвяме да реагираме със наказания, които ще бъдат в границите на СТО ", сподели Льо Мер. Той въпреки всичко прикани за реализиране на съглашение след оповестените от Вашингтон митнически наказания. Европейски Съюз би имал сходно право да се компенсира посредством свои мита, когато влезе в действие личното им решение, само че се надява да не се постанова да прибягва до това, съобщи представителят на Еврокомисията Мина Андреева. " Все още сме подготвени и желаем да намерим заслужено съглашение, само че в случай че Съединени американски щати решат да наложат позволени противопоставяния, Европейски Съюз ще направи същото ", добави тя.

Шотландските производители на уиски към този момент предизвестиха, че работните места и вложенията са в заплаха, откакто Съединени американски щати взеха решение да наложат 25% мита на тяхното едномалцово уиски, а Франция заплаши с ответни ограничения. " Митата ще изложат на риск нашата конкурентоспособност и пазарния дял на шотландското уиски ", сигнализира в изказване основният изпълнителен шеф на Асоциацията на шотландското уиски Карън Бетс. " Съединени американски щати са най-големият ни пазар, единствено за м.г. те са внесли шотландско уиски за над 1 милиард английски лири (1.2 милиарда долара) ", сподели още Бетс.

Президентът Тръмп назова решението на Световната комерсиална организация " огромна победа за Съединени американски щати ". Той си приписа заслугата за решението, макар че делото е заведено преди към 15 години. Би Би Си отбелязва, че следващата година се чака решение на СТО какви мита може да наложи Европейски Съюз на Съединени американски щати поради държавната помощ за " Боинг ".

СРИВ

Американският показател Дау Джонс заличи съвсем 500 пункта след новината за налагането на новите мита от страна на Съединени американски щати против Европейски Съюз. Акциите в Азия също поевтиняха, като показателите в Япония и Австралия паднаха с по 2-3% в четвъртък на фона на нови търговски опасения. Борсите в Китай и Южна Корея са затворени поради честване на национални празници. Слабите данни за промишленото произвеждане в Съединени американски щати още веднъж ускориха опасенията на вложителите от криза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР