Решението на Столичния общински съвет от 6 юли 2017 г.,

...
Решението на Столичния общински съвет от 6 юли 2017 г.,
Коментари Харесай

Върховният съд окончателно спря строежа на небостъргач, одобрен от Столичната община

Решението на Столичния общински съвет от 6 юли 2017 година, което утвърждава строителството на 77-метрова постройка на бул. " България ", бе дефинитивно анулирано от Върховния административен съд на 25 юни. Теренът е на ъгъла с ул. " Борово " и там е зона с позволена височина до 20 м кота корниз.

Общинарите са дали своят вот проект за терена, който е в прорез с Общия организационен проект на София. При гласуването на сесията на съвета срещу са били единствено съветниците Иво Божков и Марта Георгиева от ДСБ, и Войслав Тодоров от " Нормална страна ". Петима от Българска социалистическа партия са дали своят вот " въздържал се ".

Това решение на общинарите е оборено първо в Административния съд-София по тъжба на група жители. Инвеститорът на постройката " България билдинг " ЕООД и общинският съвет апелират правосъдното решение във Върховния съд. На 25 юни висшите съдии оставят в действие решението на по-долната инстанция. В него се изреждат погазените закони и наредби от общината, с цел да се даде зелена улица на строителството на небостъргача.

Нарушенията

- погрешно извършена процедура по Закона за устройство на територията (ЗУТ) без съобщаване на всички заинтригувани лица; не е извършено публично разискване на проекта; липса на наложителни план-схеми по Закон за устройство на територията.

- с утвърждения проект се променя настоящия обстоен организационен проект за преструктуриране на жк " Борово ", като той е и в прорез с Общия организационен проект на София за тази зона. Така са повишени параметрите на активност на застрояването, понижени са процентите за озеленяване, няма горен предел на кота корниз тъй наречените

Парцелът на " България билдинг " се намира на ъгъла сред бул. " България " и ул. " Борово " в жилищна зона с ограничаване на строителството до 20 метра. В началото на 2017 година притежателят внася до " Направление архитектура и градоустройство " искане за смяна на устройствения проект на имота, с която той да бъде разграничен на три, заяви тогава " Капитал ".

С разделянето вложителите желаят да се възползват от член 27, алинея 3 от Закона за устройство на територията. Според него здания за публично прилагане нямат ограничаване на височината, в случай че са на ъгъла на две улици в градски центрове от първо до трето равнище. Според " България билдинг " техният имот е точно подобен. На базата на този член беше утвърден и " Парадайс тауър " на бул. " Черни връх ", както и още няколко други високи здания в централната градска част. За смяната му от дълго време упорства основният проектант на София Здравко Здравков.

Според плана за изменение във всяка от трите елементи ще могат да бъдат построени офиси и здания за публично обслужване. Само за един от трите бъдещи имота е посочено съответно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Собственикът

Собственик на " България билдинг " е Георги Василев, който е един от тримата акционери в строителната " Джи Пи груп ". Двете сдружения са регистрирани на еднакъв адрес на бул. " Черни връх ". С " Джи Пи груп " е свързван генералният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев, само че той отхвърля тези изказвания.

Преди " България билдинг " да купи имота през 2016 година, той е бил благосъстоятелност на две сдружения - " Итърнити " и " Евро травелс ", като и двете са еднолична благосъстоятелност на Георги Василев, а шеф на втората е Владимир Лозанов, който също е съучастник в " Джи Пи груп ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР