Решението на Сотир Цацаров да подаде оставка е по-скоро един

...
Решението на Сотир Цацаров да подаде оставка е по-скоро един
Коментари Харесай

Атанас Славов обясни какво очаква КПКОНПИ

" Решението на Сотир Цацаров да подаде оставка е по-скоро един логически акт от позиция на това, че ще има основна смяна в структурата и активността на сегашната антикорупционна комисия и това ще се случи след месец - два, когато дефинитивно бъде признато законодателството в тази посока ", разяснява пред БНР Атанас Славов, заместник- ръководител на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси за оставката на Сотир Цацаров.

" В новия законопроект се планува делене в сегашната комисия - Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ ) на два обособени органа, като единият ще се концентрира напълно върху лишаване на нелегално добитото имущество при съблюдаване на европейските стандарти, отчитане на неоправдателните решения за България в Старсбург.

Другият орган ще е напълно антикорупционен - с спор на ползи и проверяващи функционалности за противопоставяне на корупцията, и това е новото при този антикорупционен орган - ще има проверяващи пълномощия, такива каквито сега няма ", заяви пред БНР Славов.

По думите на Славов по този начин ще се усъвършенства етапа на следствие, като прокуратурата няма по какъв начин да бъде заобиколена. По думите му е нужна промяна в прокуратурата и това би трябвало да стане още тази година. Ще се създадат промени в Законите за противопоставяне на корупцията и в Наказателно-процесуален кодекс.

" До края на месеца тези промени ще са обществени и даже импортирани в Народното събрание от депутати ", сподели още Славов.

По думите му е значимо кои лица ще се предложат, с цел да оглавят тези два органа. До лятото би трявало да се види първият резултат от работата на тези два нови органа, на които ще се раздели КПКОНПИ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР