Решението на служебното правителство да отпусне парични компенсации на родителите,

...
Решението на служебното правителство да отпусне парични компенсации на родителите,
Коментари Харесай

БСП – София: Компенсациите за деца без детска градина са стъпка в правилната посока

Решението на служебното държавно управление да отпусне парични обезщетения на родителите, за чиито деца няма места в общинските детски градини, е стъпка в вярната посока. От утвърдените от Министерски съвет 548 656 лв. за обезщетения, 547 506 лв. ще доближат до 438 родители на софиянчета. Ние от Българска социалистическа партия – София можем да кажем, че най-накрая гласът ни бе чут. Това се споделя в позиция на групата общински съветници от „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС.

Съгласно промените в Закона за предучилищно и учебно обучение, инициирани от народни представители от Българска социалистическа партия в 44-тото Народно събрание, право на отплата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които са кандидатствали и не са признати в детска градина за съответната образователна година заради липса тук-там.

„ Най-сетне взор бе извърнат и към същината на казуса - неналичието на детски градини. Отпуснати бяха над 2 милиона лв. за нови градини и разширение на съществуващи в общините Банско, Сандански, Несебър, Дългопол, Костинброд и Самоков. Надяваме се скоро сходно решение да бъде взето и за София, където казусът с дефицита тук-там е най-сериозен – тази година над 10 000 деца останаха отвън общинските детски заведения “, се споделя в позицията на Българска социалистическа партия – София.

Социалистите напомнят, че от години се борят хроничната липса на задоволително места в детските градини в столицата да бъде преодоляна и оферират съответни ограничения за това.

Сред предложенията им е планирането на строителството на нови детски градини на демографски принцип. За задачата е належащо в незабавен порядък да бъде направен разбор на дефицита тук-там в общинските детски градини и ясли, основан на демографското положение на популацията по региони и установяване, въз основа на него, потребностите от ново строителство.

От Българска социалистическа партия – София смятат, че е необходим указател по региони на парцелите - общинска благосъстоятелност и парцелите - частна благосъстоятелност, отредени за детски градини, както и такива, които по характерност, параметри и местонахождение, могат да се преотредят за детски градини.

Според общинските съветници от левицата би трябвало да се изготви разбор на постройките, общинска благосъстоятелност – някогашни детски градини, предоставени за потребление от администрацията на Следствен отдел към окръжна прокуратура и регионите, на звена на бюджетна прехрана, както и държавни обществени институции и държавни сдружения.

Те са уверени, че тези три ограничения могат да се осъществят до септември тази година.

Социалистите оферират още да бъде изработен разбор на парцелите, общинска благосъстоятелност, както и парцели, в които Следствен отдел към окръжна прокуратура е съсобственик, по региони за даването им за строителство против обезщетение в действителна благосъстоятелност – пространства на партерни етажи за филиали на общински детски градини. Анализът да бъде направен до декември 2021г.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия – София упорстват да бъдат обезпечени средства в държавния бюджет за 2022 година за подкрепяне на фамилиите на територията на Столична община, чиито деца, на възраст до 3 години, не са признати в детските ясли, в които са кандидатствали на правилото на районирането.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР