Решението на Сливенския административен съд за допускане на деца без

...
Решението на Сливенския административен съд за допускане на деца без
Коментари Харесай

Десетки родители са заплашени от глоба заради отказ да имунизират децата си

Решението на Сливенския административен съд за допускане на деца без ваксина на детска градина провокира полемика в обществото. Защитници на наложителната имунизация са изрично срещу нарушаването на нормативни документи и настояват, че няма заплаха от отрицателни реакции. Глоби заплашват повече от 40 родители от София, които са отказали да ваксинират децата си. Те са получили покана за сформиране на актове от Столичната здравна ревизия. До момента са санкционирани шестима. При инспекции в детски градини са формирани три акта за деца признати с повърхностен имунизационен статус.

Решението на Сливенския съд нарушава интернационалните актове, счита юристът по здравно право Мария Шаркова. Пред Българска национална телевизия тя добави още, че постановеното от магистратите не регистрира публичния интерес.

Адвокат Шаркова напомни случай отпреди години, в който висшите магистрати са се произнасяли по подобен проблем.
Адв. Мария Шаркова: Върховният административен съд се беше произнесъл в противоположния смисъл, а точно, че няма никакво нарушаване на права при слагането на наложителната имунизация... По този метод са се произнасяли и доста съдилища в доста страни... Надявам се да се прояви разсъдък в тази обстановка.
Мотивът на сливенските магистрати да отсъдят, че има дискриминация в тази ситуация в Сливен, е обвързван с обстоятелството, че визитата на детска градина е наложително, а родителите имат право да вземат решение дали да имунизират децата си ли не. Лекарите обаче са на друго мнение.
Д-р Люба Бъчварова: Рискът да не се имунизира едно дете е огромен... Общите имунизации основават един колективен имунитет за цялата популация и по този метод децата се защищават от съответното заболяване.
Анка Димитрова има три деца и всичките са ваксинирани. Но е обезпокоена, в случай че децата й би трябвало да контактуват със свои връстници без имунизации.
Анка Димитрова: Много се опасявам. Не желая да контактуват тях тъй като могат да се разболеят, да се заразят от тях.
Последната дума по случая ще има Върховният административен съд.
 Здравното министерство ще апелира решението по случая с неимунизираното дете Здравното министерство ще апелира решението по случая с неимунизираното дете
Съдът в Сливен позволи неимунизирано дете да върви на детска градина, само че здравното министерство се опълчва и ще апелира решението. Дотук се стиг...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР