Решението на сливенския административен съд, че спирането на неваксинирано дете

...
Решението на сливенския административен съд, че спирането на неваксинирано дете
Коментари Харесай

Поставянето на задължителни ваксини не нарушава права според адвокат

Решението на сливенския административен съд, че прекъсването на неимунизирано дете от градина е дискриминация, не регистрира публичния интерес и опонира на редица интернационалните актове, съобщи пред Българска национална телевизия юристът по здравно право Мария Шаркова.

" Върховният административен съд се беше произнесъл в противоположния смисъл, а точно, че няма никакво нарушаване на права при слагането на наложителна имунизация. По този метод са се произнасяли съдилища от други страни ", сподели Шаркова и даде образец с решение на Върховният съд на Съединени американски щати от 1905 година, че това не нарушава правото на персонален живот. " Надявам се да се прояви разсъдък в тази обстановка, тъй като в действителност тук е застрашено публичното здраве и тук няма две отзиви по въпроса ", сподели още тя.

В края на октомври сливенският отец Евгений Янакиев и брачната половинка му Венелина осъдиха районната здравна ревизия за дискриминация, откакто едно от неимунизираните им деца, без да има здравна причина за това, е било спряно от детска градина. Според съда е налице дискриминация и в случай че законодателят не позволява до градина неимунизирани деца без медицински показания с претекста попречване на болести и епидемии, то би следвало той да вкара възбрана и за децата, които са освободени от ваксини по медицински аргументи.

Министерството на здравеопазването към този момент заяви, че ще апелира решението пред Върховния административен съд.

По-рано през днешния ден и основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев разяснява тематиката, като посочи и различен претекст за условието за избрани ваксини. " Между половин и един % от децата по разнообразни аргументи, въз основата на разнообразни болести или вродени положения не могат да бъдат ваксинирани - поради повреден имунитет или нещо друго. За тях единственият метод да ги предпазим е да им осигурим среда от ваксинирани, в която няма по какъв начин причинителят да стигне до тях ", изясни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР