Решението на шефа на ЦИК Камелия Нейкова да откаже на

...
Решението на шефа на ЦИК Камелия Нейкова да откаже на
Коментари Харесай

Методи Андреев: Прокуратурата незабавно да бъде сезирана, ЦИК не спазва Закона за досиетата

Решението на шефа на ЦИК Камелия Нейкова да откаже на Комисията по досиетата цялостна и съобразена със закона информация за претендентите за български и европейски парламент е извънредно скандално. Не знам тази личност, която заема поста от Има Такъв Народ с какво обучение е, само че би следвало най-малко да е чувала за по този начин нареченото прецедентно право. След като ЦИК 17 години наред е давало тази информация по избран от закона метод – какъв е казусът в този момент за този бойкот? Така първият началник на Комисията по досиетата Методи Андреев, разяснява дейностите на ЦИК. Според него в последна сметка не се ревизират всички жители, а тези, които са в някаква избрана категория – в тази ситуация претенденти за народни представители и за депутати в Европейския парламент.

ЦИК е задължен да даде според закона всичката информация, която има за тези лица, с цел да може Комисията да си свърши работата. В случая напълно ясно става дума, че Нейкова отхвърля да извърши закона. Човек, който не съблюдава българските закони с него би трябвало да се заеме прокуратурата. Евтим Костадинов като началник на Комисията по досиетата би трябвало неотложно да сезира държавното обвиняване.

Според закона ЦИК би трябвало да даде трите имена, ЕГН, рождена дата, местоживеене, както и от коя партия е повдигнат дадения претендент, само че и за кой от двата Народното събрание се контестира, счита Андреев.

Той повдига и въпроса, дали самата Камелия Нейкова, а и членовете на ЦИК са проверявани за принадлежност към Държавна сигурност, а дали няма такива фамилни обвързаности, пита Андреев.
Бившият ръководител е безапелационен, че управлението на ЦИК няма за какво да умува или да пояснява закона за досиетата, просто би трябвало да го извърши, а на ръководителя незабавно да се изиска оставката.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР