Решението на САЩ да се излязат от Съвета за човешките

...
Решението на САЩ да се излязат от Съвета за човешките
Коментари Харесай

ЕС: Излизането на САЩ от Съвета за човешките права може да подкопае световната им роля

Решението на Съединени американски щати да се излязат от Съвета за човешките права (СЧП) към Организация на обединените нации носи риск да подкопае интернационалната роля на Вашингтон, съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, представена от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати постоянно са били на предната линия в отбраната на човешките права по света и от доста години са мощен сътрудник на Европейски Съюз в СЧП, уточни представител на Могерини. Днешното решение подкопава ролята на Съединени американски щати като бранител и покровител на демокрацията на международната сцена, добави тя.

Решението на Вашингтон да напусне СЧП е почтено за жалост, написа в " Туитър " английският министър на външните работи Борис Джонсън. " Не пазим в загадка обстоятелството, че Англия желае промени на СЧП, само че ние сме решени да работим за усилване на Съвета от вътрешната страна ", означи той.

Австралийските управляващи са разочаровани от решението, сподели австралийския външен министър Джули Бишоп, представена от ТАСС. Бихме предпочели Съединени американски щати да останат в СЧП и оповестих позицията ни на високопоставени представители на администрацията на Тръмп, добави тя.

По-рано Съединени американски щати обявиха, че напущат Съвета за човешките права към Организация на обединените нации и показаха " хроничното предрешение на съвета към Израел ", порицавайки в същото време участието на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват упреквани в нарушавания на човешките права.

Повече от година дипломатите на Съединени американски щати плашеха с овакантяване на съвета, който е главен орган на Организация на обединените нации по въпросите за човешките права. Той бе основан през 2006 година, с цел да размени Комисията по правата на индивида към Организация на обединените нации. Мандатът на Съединени американски щати в съвета изтича през 2019 година. Съветът има 47 членове.

" Ако съветът се реформира, Съединени американски щати ще бъдат щастливи още веднъж да се причислят към него ", сподели непрекъснатият представител на Вашингтон при международната организация Ники Хейли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР