Решението на проблема е да превърнем врага в наш съюзникСмартфоните

...
Решението на проблема е да превърнем врага в наш съюзникСмартфоните
Коментари Харесай

Смартфонът ни прави по-дебели. Как да се справим?

Решението на казуса е да превърнем врага в наш съдружник

Смартфоните разсейват и приковават вниманието ни върху това, което се случва на екрана (източник: CC0 Public Domain)

Наред с доста други евентуални вреди от смарт телефоните, за които откривателите не престават да спорят, несъразмерното потребление на сходни устройства може да докара и до повишаване на килограмите над нормата. Как се случва това?

Всичко е напълно просто. Факт е, че смарт телефоните отвличат вниманието на индивида и го приковават върху това, което се случва на екрана. Обикновено „ употребяваната “ от екрана информация не е значима – без значение дали става дума за вести, обществени мрежи или видео с котки. Няма нищо неприятно в това, несъмнено, само че доста хора употребяват смарт телефона по време на хранене и точно тук е казусът.

Изследване, оповестено в сп. „ Physiology and Behavior “, демонстрира, че хората, които се хранят, до момента в който употребяват смарт телефона си, употребяват доста повече калории в сравнение с останалите. Средно, разликата е до 535 калории, което е почти колкото един бургер с два котлета от добре прочут ресторант за бързо хранене.
още по тематиката
И в случай че вземем поради обстоятелството, че междинният човек се нуждае от към 2500 килокалории на ден, то подобен „ бонус “ елементарно може да докара до остатък. Между другото, сходни изследвания има и за увлечението на хората по малкия екран, персоналните компютри и игрите, като във всички случаи разсейването на вниманието се свързва с увеличение на признатите калории.

Какво можем да създадем? Добрана вест е, че нашият „ зложелател “ – смарт телефонът – елементарно може да се трансформира в съдружник. Повечето умни устройства имат приложения за следене на интензивността и храненето. Някои приложения се нуждаят от в допълнение съоръжение – като смарт гривни или часовници, само че за други е задоволителен единствено смарт телефонът.

Най-очевидната опция е Apple Health – приложение с доста преимущества, от което могат да се възползват потребителите на електронни джаджи от Apple. По-универсални – с версии за Android и iOS – са приложения като Samsung Health и MyFitnessPal.

Samsung Health, в частност, наблюдава интензивността, храненето, напрежението, сърдечния темп и съня. Приложението следи напредъка и води дневник с успехите… или неуспехите. Можете да задавате цели, да синхронизирате носими устройства и смарт телефони, както и други свързани със здравето приложения.

MyFitnessPal е платформа, която предлага голям брой приложения и услуги за следене на здравните индикатори. Приложението и уебсайтът оказват помощ за следене на диетата и физическите извършения, с цел да дефинират персоналния най-благоприятен калориен банкет за реализиране на поставените цели.

Регистрацията и използването на главните функционалности са безвъзмездни, само че е очакван и премиум абонамент, който предлага майсторски класове и спомагателни функционалности. Освен това в платформата са налични доста тракери за следене на интензивността като Fitbit или Garmin Connect за тичане, плуване и даже стратегии за колоездене.

В магазините за мобилни приложения ще намерите доста стратегии с сходни и даже по-интересни функционалности. В последна сметка изборът е ваш: можете да прекарвате цялото си свободно време вперени в телефона или най-малко половин-един час дневно да посветите на здравето си. Съветваме ви да извършите второто.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР