Решението на президента Путин да признае независимостта на Донецката и

...
Решението на президента Путин да признае независимостта на Донецката и
Коментари Харесай

Абсурдният спектакъл на Путин - световните издания за случилото се в Кремъл

Решението на президента Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската национални републики провокира незабавна отрицателна реакция от западните водачи, които заплашиха Русия със сурови наказания. Западната преса е сюрпризирана по какъв начин е взето решението за признание на ДНР и ЛНР и проучва следствията от това решение и реакцията на Запада. Преглед на мненията прави BBC.

Guardian: Абсурдният театър на Путин

Изданието се чуди дали срещата на съветския съвет за сигурност, на която участниците в него единомислещо се изрекоха в интерес на признаването на независимостта на ДНР и ЛНР, беше излъчено онлайн. Guardian назовава протичащото се " неуместно осъществяване ".

Имаше доста дребен продан на отзиви, а очевидната " спонтанност " на събитието беше подкопана от околните проекти на някои участници в Съвета за сигурност, което демонстрира, че предаването " онлайн " в действителност е снимано няколко часа по-рано, написа вестникът.

Това не попречи на съветския президент да уточни, че на събитието се е състояла дейна замяна на отзиви.

Съвсем ясно беше, че решението за признание на ДНР и ЛНР е взето доста преди този момент необичайно проведено събитие, разяснява Guardian съдбоносното съвещание на Съвета за сигурност на Русия.

Повторното появяване на Путин часове по-късно с дълга и очевидно авансово готова тирада единствено удостовери усещането, че всички решения са взети доста по-рано.

Вероятно съветският президент има доста по-далечни проекти, в сравнение с просто да отхапе парче от Източна Украйна и да поеме публична отговорност за териториите, които към този момент де факто управлява, написа Guardian.

Последните думи на Путин от обръщението към нацията, че в случай че Киев не спре военните дейности, тогава Украйна ще бъде държана виновна " за продължаващото клане ", бяха злокобни до прекаленост. Това просто звучеше като оповестяване на война.

" Непоследователната тирада " на Путин

Западът може да не постоянно харесва това, което споделя президентът Путин, само че даже критиците му признават, че той нормално приказва добре, написа колумнистът на Times Марк Бенетс.

Но през вчерашния ден, когато разгласи на хората, че Русия ще признае независимостта на двете подкрепяни от Кремъл отделили се републики в Източна Украйна, той наподобява е изгубил реторическите си качества.

В разнопосочна тирада, траяла близо час, съветският водач преподаде чудноват урок по история, отбелязва вестникът. Вчерашната тирада беше неясно копие на положителните му обществени изяви, като да вземем за пример на интернационалната конференция по сигурността в Мюнхен през 2007 година, когато той съобщи, че Русия се опълчва на световната надмощие на Съединени американски щати.

През 2018 година той беше приветстван от московския хайлайф, когато сподели, че Западът пренебрегва предизвестията на Русия, че ще бъде принудена да модернизира своя боеприпас.

Вчера на телевизионния екран Путин се открои като самотна фигура, написа Times. Длъжностните лица би трябвало да се изолират, преди да се срещнат с него, с цел да го предпазят от COVID-19. Той прекарва по-голямата част от пандемията в селската си резиденция. Някои опозиционери се съмняват в психическото му здраве. Изданието цитира Дмитрий Гудков, критик на Кремъл, който споделя: " Имаме потребност от добър психиатър. Преди или след Хага това е отворен въпрос. "

NYT: Путин назова украинската държавност бутафория. Историята споделя друго

С убеждението на властнически водач, който не се интересува от исторически нюанси, Владимир Путин разгласи Украйна за откритие на Ленин, който съгласно него неправилно е дарил Украйна с държавност, давайки ѝ автономност в границите на новосъздадения Съюз на съветските социалистически републики, който се е открил на територията на Руската държавност.

Погрешното пояснение на историята беше възмутително даже по стандартите на някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който назова разпадането на Съветския съюз най-голямата геополитическа злополука на 20-ти век.

Историята и културата на Русия и Украйна в действителност са тясно преплетени. Но щастливото приятелство на народите, при което Украйна се вписва компактно в тъканта на огромна Русия, е под подозрение, написа New York Times.

Части от модерна Украйна в действителност са били част от Руската империя през вековете. Но други елементи попадат под юрисдикцията на Австро-Унгарската империя, Полша или Литва.

" Аргументът на Путин, че Украйна исторически е принадлежала на Русия, е просто неправилен ", споделя Клиф Купчан, ръководител на Eurasia Group, консултантска компания за политически риск.

Не Москва даде самостоятелност на Украйна през 1991 година, а украинският народ, който реши уверено да напусне Съветския съюз на либерален референдум, напомня New York Times.

Сега, когато към 190 000 съветски бойци обкръжават Украйна като сърп, изказванието на Путин, че самото битие на Украйна като суверенна страна е резултат от историческа неточност, ще изпрати сигнал като мълния по всички земи, в миналото под ръководството на Москва.

Daily Telegraph: Има дребна вяра да избегнем войната

Daily Telegraph написа, че тонът на президента Путин по време на обръщението му към нацията и представянето на Украйна като непосредствена опасност за сигурността на Руската федерация остави малко вяра, че войната към момента може да бъде избегната. В понеделник той изпрати съветски войски в Донбас " за поддържане на мира ".

Daily Telegraph цитира чиновник на западното разузнаване, който сподели, че съветските елементи във всички хипотетични оси за съветска инвазия са в подготвеност да нападат. Всички признаци, които се виждат, са за огромна инвазия от голям брой направления и с голям брой цели.

Британският министър председател Борис Джонсън назова признаването на ДНР и ЛНР жестоко нарушаване на интернационалното право, суверенитета и целостта на Украйна, а президентът Байдън към този момент подписа декрет за цялостна възбрана на търговията и вложенията в ДНР и ЛНР - наказания, които ще бъдат спомагателни и отвън общия отговор на глобите на западните страни. Очакват се нови и още наказания от Съединени американски щати по отношение на Русия.

Все още обаче не е ясно какво ще включва този пакет, наименуван преди този момент от Байдън " унищожителен ", като предизвестие за въздържане на Путин.

Европейски Съюз се споразумя за " стеснен " пакет от наказания, които ще бъдат ориентирани към " виновните " за признаването на отделилите се райони, сподели холандският министър председател Марк Рюте.

Някои политици споделят, че най-мощните наказания би трябвало да се държат в запас, до момента в който съветските войски преминат границата.

CNN: Потьомкинската политика на Кремъл

Източник от администрацията на Джо Байдън, с който приказва CNN, назовава държанието на Кремъл като " политика на Потьомкин ". Президентът Путин изостря спор, който самичък сътвори ", изяснява CNN.

Въпреки това висшият чиновник на администрацията допуска, че въвеждането на нови съветски " миротворчески " сили в Източна Украйна единствено по себе си няма да докара до цялостния пакет от наказания, с които администрацията заплашва при положение на съветска инвазия. Той отбелязва, че съветски сили участват в тези региони от 2014 година

" Затова ще следим доста деликатно какво ще вършат през идващите часове и дни и нашата реакция ще се промени в сходство с техните дейности ", сподели служителят. Според него " в този момент наподобява Русия ще работи намерено в този район и ние ще реагираме надлежно ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР