Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на

...
Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на
Коментари Харесай

Алкомет: Митата на Тръмп създадоха хаос в индустрията

Решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за налагане на мита за вноса на стомана и алуминий сътвори безпорядък в идустрията. Това води до внезапно повишение на цените, което може да предизвика загуба на пазари, в същото време поставяйки тревожния въпрос къде Китай ще осъществя продукцията си, в случай че няма достъп до щатския пазар.

Това стана ясно от думите на Хюсеин Йорюджю, изпълнителен шеф на Алкомет, по време на икономическата конференция Шумът на парите, проведена от Profit.bg.

„ Китайското металопроизводство е мощно субсидирано от страната, което във връзка с търговията слага Китай и останалия свят на неравнопоставена основа “, изясни Йорюджю.

Това, че Доналд Тръмп изненадващо наложи мита за вноса на алуминий и стомана, сложи въпроса къде Китай ще осъществя продукцията си, или с други думи - ще се стигне ли до там китайското произвеждане да подбие цените, стана ясно от думите му.

В същото време, политиката на Тръмп предизвика дефицит на алуминий в Съединени американски щати, защото страната внасяше метали основно от Китай. Освен това неяснотата към комерсиалното съглашение NAFTA също способства за напрежението, защото страните от NAFTA са вторият максимален експортьор на метали за Съединени американски щати, след Китай. Всичко това води до повишаване на цените на алуминия и стоманата, което в дълготраен проект може да докара до загуба на пазари, стана ясно от думите на Хюсеин Йорюджю.

„ За момента решенията на Тръмп са в наша изгода, тъй като нямаме мита, а другите имат такива в размер от най-малко 10%. Цените обаче се качват. Трябва да има консенсус по въпроса “, сподели шефът на Алкомет, обяснявайки, че безмитният режим ще работи до 1 юни тази година.

Според Йорюджю, оправянето с хаоса, провокиран от неочакваното решение на Тръмп ще бъде дълъг развой. „ Европейски Съюз няма единно мнение, до момента в който Тръмп взима самичък решенията “, сподели той.

По думите му, в Европейски Съюз, когато Германия и Франция са на едно мнение, нещата нормално се получават, само че по съответния проблем обстановката не е такава. Германският експорт е много сериозен за Съединени американски щати, заради което страната не желае да влиза в остри разногласия със Съединени американски щати, до момента в който Франция не счита по този начин и не е съгласна да бъде изнудвана, изясни той.

Според него, Европейски Съюз би трябвало да реализира съглашение, като мито в границите на 5-6% би било положително приблизително състояние. „ Най-лошият случай е митото да бъде 10% “, сподели той.

По отношение на наклонността за липса на квалифицирани фрагменти у нас, Хюсеин Йорюджю счита, че казусът ще се задълбочава. Според него, хората търсят реализация в Европа, а тези, които остават тук, просто не желаят да се занимават с инженерни науки. Първото води до дефицит на фрагменти даже за нискоквалифицирани действия, до момента в който второто се отразява отрицателно в дълготраен резултат на страната ни.

Според Йорюджю, бъдещето пред Алкомет е ярко. Компанията изнася 95% от продукцията си на европейските пазари. „ Продукцията ни е огромно увеличена, имаме нови цехове в границите на производството ни “, сподели той, добавяйки, че положителното развиване на автомобилната промишленост в Европа ще способства за положителните вероятности пред компанията.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на уеб страницата на събитието или във Facebook.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 година са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен сътрудник на събитието е организацията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни сътрудници на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР