Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да забрани вноса

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да забрани вноса ...

Забраната на Тръмп ще ощети американците, заяви "Хуауей".Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да забрани вноса на продукти на китайския гигант "Хуауей" и свързани с него 70 фирми, както и на американски компании да го снабдяват с компоненти в крайна сметка ще ощети бизнеса и потребителите в САЩ. Това заяви в официална позиция "Хуауей", а принципна позиция против действията на Вашингтон изразиха и властите в Пекин.

"Хуауей" (Huawei) е безспорен лидер в 5G технологиите. Компанията е готова и би искала да работи с правителството на САЩ за намирането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите", се казва в съобщението. Същото предложение за ефективни мерки бе отправено преди броени дни и към Великобритания.

"Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това, подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси."

Президентската заповед, с която Тръмп въведе извънредно положение в сектора на телекомуникациите на базата на заплаха за националната сигурност на САЩ бе критикувано от китайското министерство на търговията. Говорителят Гао Фън заяви, че "Китай е подчертавал неведнъж, че с концепцията за национална сигурност не бива да се злоупотребява и тя не бива да се използва като средство за търговски протекционизъм".

На брифинг преди да бъде съобщено за решението на президента на САЩ говорител на външното министерство на Китай нарече санкциите срещу конкретни китайски компании несправедливи и срамни. "Призоваваме Съединените щати да спрат с натиска срещу китайски компании под претекста за загриженост за сигурността и да предоставят честна и справедлива среда без дискриминация, в която тези компании да извършват нормални инвестиции и дейност."

Заповедта на Тръмп определя американското министерство за външна търговия да изработи в рамките на 150 дни в сътрудничество с други агенции план за прилагането ѝ.

Източник: dnevnik.bg