Решението на президента Доналд Тръмп да отстрани главния си стратег

...
Решението на президента Доналд Тръмп да отстрани главния си стратег
Коментари Харесай

Стивън Банън може да се окаже по-влиятелен извън Белия дом

Решението на президента Доналд Тръмп да в профил основния си пълководец Стив Банън надали значи, че администрацията се отхвърля от лозунга си " Америка преди всичко ", който смути вложители и търговски сътрудници и раздели Белия дом на националисти и глобалисти.

Само няколко часа откакто в петък излезе от администрацията, Банън още веднъж оглави " Брайтбарт нюз " - твърдолинейния десен новинарски уеб страница, на който бе основен редактор, преди да стане проектант на предизборната акция на Тръмп през 2016 година

Сега той ще може да спомага за пробутване на консервативни дела, изразявайки мнението си, без да се преценява с рестриктивните мерки на работата в Белия дом, сподели в събота 61-годишният Рик Уедърли, механик по поддръжка от Лейкуд, предградие на Денвър. И Тръмп сякаш е склонен с това, откакто написа в " Туитър ": " Стив Банън ще бъде корав и образован нов глас в " Брайтбарт нюз ", може би дори по-добър от всеки път. Фалшивите вести би трябвало да имат конкуренция! ".

63-годишният Банън бе движещата мощ на някои от най-спорните политически решения на Тръмп, измежду които налагането на възбрана за пътешестване до Съединени американски щати на жители на няколко мюсюлмански страни, излизането от Парижкото съглашение за климата и отхвърлянето на комерсиалното съглашение за транстихоокеанско партньорство.

Той нямаше другари измежду републиканския политически хайлайф и бе мразен от либералите, само че стана любим на част от твърдолинейните консервативни последователи на президента. " Сега Тръмп ще има всесилен външен съдружник ", сподели непосредствен до Банън източник, поискал анонимност. " Той ще размаха огромния чук против управлението на Конгреса в поддръжка на президентския дневен ред ", добави източникът.

Поддръжници на Тръмп от южните елементи на Флорида, Чикаго и щата Колорадо споделиха пред " Ройтерс ", че не се боят, че президентът ще се дистанцира от политиките, подкрепяни от Банън. " Мисля, че Тръмп ще си е добре ", сподели Боб Джанда, 67-годишен притежател на дребен бизнес в Чикаго.

А и президентът надали ще престане да се вслушва в Банън, сподели чиновник в Белия дом, поискал да остане неизвестен.

Пряк канал

Банън се причисли към поредицата високопоставени чиновници, напуснали администрацията на Тръмп през последните пет седмици, което докара до назначението на пенсионирания военачалник от морската пехота Джон Кели за шеф на канцеларията на Белия дом.

Кели съумя да вкара прочут ред в дотогавашните безредни дейности, само че Банън към момента ще разполага с " директен канал за връзка с Овалния кабинет посредством " Брайтбарт ", " Туитър " и малкия екран ", добави същият източник от Белия дом.

" Предполагам, че той (Банън) ще бъде по-ефективен, подтиквайки президента извън, изключително в случай че президентът се усеща вцепенен от ясно избраната власт на Джон Кели и пълномощията на съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър ", сподели Кори Шейк, откривател в Института " Хувър " към Станфордския университет, работил преди време в Белия дом. " Струва ми се, че Банън е признак, а не причина. Като че ли президентът споделя неговите мрачни визии и е удовлетворен от поддръжката на хората, представлявани от него ", добави Шейк.

 Стивън Банън може да се окаже по-влиятелен отвън Белия дом
© JIM LO SCALZO, EPA

Преди да се причисли към щаба на Тръмп, Банън беше водеща мощ в превръщането на " Брайтбарт нюз " във конгрес на така наречен различна десница - свободно онлайн съдружие на неонацисти, уверени в превъзходството на бялата раса и антисемити. Неговото отдръпване означи края на една бурна седмица, през която Тръмп бе всеобщо подложен на критика за думите, че и двете страни са виновни за насилието в Шарлотсвил, Вирджиния, по време на протест на неонацисти и расисти.

В петък Банън съобщи пред консервативния " Уикли стандарт ", че ще употребява " Брайтбарт нюз ", с цел да нападна съперниците на поддържания от него популистки и националистически дневен ред, в това число републиканската върхушка. По същото време той като че ли загатна, че отдръпването му е сигнал за огромна смяна в дневния ред на Тръмп. " Президентската акция, за която се борихме и която спечелихме, свърши ", сподели Банън.

Една от областите, в която той може да играе роля като външен човек, е защитата. Докато мнозина от съветниците на Тръмп по националната сигурност са за изпращане на още няколко хиляди бойци в Афганистан, където талибанските бунтовници възстановяват позициите си, Банън се афишира за евакуиране оттова на американския боен личен състав с бройка 8400. Той е последовател на въздържан метод към Северна Корея и отхвърля потреблението на военна мощ за решаването на последната рецесия.

" Има заплаха, в случай че продължи гръмко да приказва по въпроси, които се харесват от публиката на " Брейтбарт нюз ", само че не водят до нищо, той да разцепи хлабавата коалиция на администрацията, формирана от твърдо десни идеолози, обичайни консерватори и умерени гласоподаватели, които не харесват Хилари Клинтън ", сподели различен член на администрацията на Тръмп, също поискал анонимност. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (538)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР