Решението на премиера Бойко Борисов да пропусне руски самолет за

...
Решението на премиера Бойко Борисов да пропусне руски самолет за
Коментари Харесай

Асен Агов: Решението на Борисов да пусне руския самолет е човешко

Решението на премиера Бойко Борисов да пропусне съветски аероплан за Сирия е от чисто човешки темперамент, съобщи Асен Агов, някогашен ръководител на комисията по външни работи в Народно събрание, в студиото на bTV. „ Всеки министър-председател в такива тежки рецесии е изправен пред сложни решения – дали да предприеме това, което му предписва законът или договорът, или да постъпи чисто човешки. Това е тежкият избор”, разясни Агов. „ Разбирам държанието на Борисов, без да споделям дали го утвърждавам или не”, добави той.

Агов призна, че от позиция на закона и на уговорките ни към НАТО и Европейски Съюз решението е укоримо, тъй като част от тях в действителност се нарушават, само че означи, че българските управляващи са били известени, че на борда на самолета е имало дипломати.

„ Представете си по какъв начин наподобява в нощта изборът - трупове или пропускаш. Реакцията при нарушение на въздушното пространство е самолетът да бъде ескортиран, каквото е станало - самолетът е бил ескортиран от български изтребители, с цел да излезе от българското пространство, или да откриеш огън по него”, акцентира Агов.

„ Този случай е плод на държанието на Москва в последните две години. Всички тези случки ставаха в Украйна. Сега стават със Сирия”, посочи той.

Според него този случай не основава проблеми с нашите съдружници в НАТО, счита още Агов. По думите му Русия не приема пояснения, а се пробва да наложи волята си.

По думите му членуващите в НАТО и Европейски Съюз няма по какъв начин да не са подозрителни към такова държание на Русия. Кремъл направи всичко допустимо да унищожи доверието в себе си с дейностите си в Украйна и по тази причина целият свободен свят е толкоз недоверчив към всички дейности, разясни Агов.

Някои са склонни да се отдадат на теорията на конспирацията, че това е съветска провокация с оглед да ревизират каква ще бъде реакцията на две натовски страни – България и Гърция. Аз не съм податлив да имам вяра на това, тъй като България и Гърция с техните въздушни пространства са най-сигурният път, посочи Агов. Той обясни, че трасето през Иран и Ирак е рисково, тъй като не е ясно дали някой няма да изстреля ракета от „ Ислямска държава” против съветските самолети, само че в този момент Русия е принудена да употребява този нерешителен маршрут.

Агов си спомни по какъв начин през 1999 година ненадейно съветски елементи са прескочили от Босна и са влезнали, с цел да окупират летището на Прищина, столицата на Косово. „ Тогава по същия метод желаеха да ни слагат пред приключен факт, с цел да доставят своите войски. Ако това беше станало, а не беше позволен полетът, в този момент в Прищина щеше да има нова Берлинска стена и България щеше да бъде от неверната страна на стената”, разясни Агов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР